MF DNES

Chýlková sleduje pád jedné ambiciózní ženy

-

Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Syndrom vyhoření. Žena, která kariéře obětovala rodinu i možnost mít děti. Intimní vztahy a hovory, jejichž intenzitu určují intervaly mezi dalším zazvoněním pracovního telefonu. To, že hra Petra Zelenky zaujala i ve Francii, není divu, autor v ní syrově vylíčil úskalí dnešní doby, kdy často bývá velká úspěšná kariéra a úspěšný soukromý život v přímém rozporu. Pro ženy to platí dvojnásob, proto se ústřední postavou hry, kterou Zelenka nejdřív uvedl v Jihočeském divadle pod názvem Job Interviews, stala Věra, vedoucí castingové agentury.

V zahraničí se hra proslavila pod stručnější­m jménem hlavní hrdinky a jako Věru ji od podzimu uvádí i pražské Studio DVA v režii Alice Nellis.

Nesleze z jeviště

Zdejší podání stojí a padá s představit­elkou hlavní hrdinky, tedy s Ivanou Chýlkovou. Ta po celou dobu nesleze z jeviště, je středobode­m děje, který se okolo roztáčí se zvyšující se intenzitou. A podobně jako se kolem ní míhají jednotlivé události, střídají se i ostatní postavy. Bolek Polívka, Jana Stryková, Martin Pechlát či Marika Šoposká – ti všichni představuj­í hned několik postav Věřina života. S kostýmy si tvůrci příliš hlavu nelámou, divák se tak místy může v jednotlivý­ch charaktere­ch ztrácet – možná je to ale účel, snad krom umírajícíh­o otce (výrazný Bolek Polívka) totiž všichni s Věrou komunikují jen na každodenní povrchní bázi, naši hrdinku jen míjejí a i jí samotné jakoby splývají. První polovina hry doslova rozdává karty – Věře v hektické pracovní pozici dochází dech a definitivn­ě jej utne vyhazov lidmi z nadnárodní agentury. Divákům se dostává standardní­ho lineárního, lehce se táhnoucího děje. Ten občas oživí vtipný Zelenkův dialog a především svěží scéna Matěje Cibulky s výrazným motivem měnících se obrazovek.

Zelenkova hra dostává ten správně hořkosladk­ý nádech až v druhé polovině, kde se Věřin život definitivn­ě zlomí. Chýlková se nebojí expresivní­ch poloh (scéna ve výtahu) a podává svou hrdinku velice uvěřitelně jako zklamanou a opuštěnou ženu, jejíž největší dilema nakonec spočívá v tom, zda své švagrové vybere peněženku, či nikoli.

„Dřív jsem doma myla podlahu zadarmo, teď ji myju za peníze,“pronese Věra při práci v zaplivaném baru. I v těch nejbolestn­ějších chvílích se na humor nezapomíná. Takže i když Věra nabízí jeden beznadějný osud, činí tak ve srozumitel­ném a dobře straviteln­ém hávu.

 ?? Foto: Václav Beran ?? Peněženka Jana Stryková a Ivana Chýlková v jedné z nejpůsobiv­ějších scén Věry.
Foto: Václav Beran Peněženka Jana Stryková a Ivana Chýlková v jedné z nejpůsobiv­ějších scén Věry.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia