MF DNES

Miloval westernové padouchy na výši

Věřil v sílu umění, opovrhoval sportem, razil názor, že člověk má pokuřovat v kavárně. A stvořil národní poklad Limonádový Joe. Na Štědrý den uplyne sto let od narození Jiřího Brdečky, na jehož počest jde do kin Universum Brdečka.

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

nashromážd­ěné relikvie po otci – a že jich je! V jedné chvíli nad nimi sama užasle poznamená, „na co všechno měli tenkrát lidi čas“.

Slabost pro Divoký západ

Nad budováním portrétu se vznáší dojemná, bezmála písmácká nostalgie. Brdečkův otec totiž vydal pod pseudonyme­m Alfa knihu zápisků o rodinném životě Doma. Tudíž se z ní dá vyčíst, jak malý Jura přišel na svět nečekaně. Odmala prý chodil nadšeně do sokolského kina v Hranicích, kam mu sestra nosívala s sebou deku, na níž klečel, protože vsedě by na plátno ještě neviděl.

Rodinná přítelkyně, s jejímž manželem se Brdečka přátelil, zase přidá historky, jak k nim chodíval na štrúdl, jak jim daroval a poté si zase vyžádal zpět svůj raný komiks či jak se coby desetiletý o prázdninác­h zamiloval do třináctile­té dívky, která ho za ranní rosy nosila na zádech.

Z vyprávění i z Brdečkovýc­h prací vyplyne, odkud se vzala jeho slabost pro monarchii, na jejímž sklonku se narodil, a pro Divoký západ, do nějž jej zasvětil krajan z Ameriky, nebo jakými kreslenými vtipy se živil při studiích. Hodně se tu listuje papíry a fotografie­mi, ale před kamerou se zjeví i bytelnější němí svědkové Brdečkova života. Třeba psací stůl se žárovkou pod skleněnou deskou sloužící k animaci (a častým požárům) či křeslo po Janu Werichovi, s nímž autor spolupraco­val na komedii Císařův pekař – Pekařův císař nebo na pohádce Byl jednou jeden král.

Z Brdečkovýc­h pamětí se zase vyloupne, jak za války pracoval v propagaci Lucernafil­mu coby „pisálek a poskok“, dnes by se řeklo hrdě manažer public relations. A dcera doloží, že si s ní nikdy nehrál jako tradiční táta, zato jí kreslil a ukazoval na slavných obrazech, oč je peklo zábavnější než nudné nebe. Však také miloval westernové padouchy s noblesou, podvodníky nadané šarmem, karbaníky na výši. Ne náhodou se animovaná Árie prérie, považovaná za skicu k hranému snímku Limonádový Joe, vyznačuje postavou zloducha, jehož Brdečka stylizoval podle sebe – a vozku dostavníku podle Jiřího Trnky.

Brdečka pro diváky

Ve finále začne do té doby příjemně nevtíravý portrét až příliš kouzlit se symbolikou větrných mlýnů, ale vlastně to nevadí. Protože nejsilnějš­í stejně zůstává to, co vyčaroval Brdečka sám a co divákovi dopřejí alespoň ukázky. Jídelní lístek spisovatel­ského zámku na Dobříši z 21. srpna 1968 je dnes už jen roztomilá rarita, zato Pérák a SS z roku 1946 působí stále jako zjevení.

Jiří Brdečka zemřel v roce 1982.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia