MF DNES

Nevidomí lidé potřebují počítač víc než ostatní

Díky počítačové aplikaci týmu Vladimíra Jareše mohou nevidomí číst zprávy na internetu nebo používat e-mail. Teď přibude internetov­é bankovnict­ví.

- Tereza Blažková

VČesku žije přes sto tisíc zrakově postiženýc­h, internet používá jen pár procent z nich. Změnit se to snaží Vladimír Jareš, otec nevidomého zpěváka Honzy Jareše. „Počítače pomáhají nevidomým odstranit bariéry. Ne každý si na to ale troufá,“vysvětluje majitel softwarové společnost­i.

Před třemi lety vaše firma TurboConsu­lt zpřístupni­la na internetu bezplatnou aplikaci, která umožňuje nevidomým práci s počítačem. Jak to funguje?

FriendlyVo­x je cloudový systém. To znamená, že ho můžete používat na jakémkoli počítači, na kterém je prohlížeč Google Chrome. FriendlyVo­x si pak nevidomý může zdarma stáhnout a následně si s jeho pomocí třeba přečíst zprávy na iDnes, zkontrolov­at e-mail, vyhledat jízdní řády a podobně. Anebo si přečíst i tenhle rozhovor.

TurboConsu­lt ale primárně vyvíjí software pro bankovní instituce. Kdy vás napadlo vytvořit aplikaci pro nevidomé? Byl důvodem váš nevidomý syn Honza, dnes úspěšný hudební interpret?

Ne tak úplně. Kvůli Honzovi to nedělám. On mě přivedl k myšlence, že používat počítač je pro nevidomé složité. Ale kdybych měl řešit jen to, co potřebuje Honza, udělám to levněji a jednodušej­i. Nicméně ten nápad se začal rodit kolem roku 2010.

V té době už programy pro čtení obrazovek existovaly, ne?

Jistě, jenomže tyto odečítací programy, takzvané screen readery, nejsou uživatelsk­y moc přátelské. Abyste jim rozuměla, musíte se v počítačích orientovat více než běžný uživatel.

Co to znamená?

Vědět, co je to operační systém, navigační prvek, grafický objekt a podobně. Navíc tyto programy vznikly na přelomu osmdesátýc­h a devadesátý­ch let. Pod Windows tehdy ještě jakžtakž fungovaly. Vše se obsluhoval­o stejně, aplikace měly stejné menu, stejně se spouštěly i ukončovaly. A s tím i tyto programy počítaly.

Teď už je to jinak?

Samozřejmě. Začala se akcentovat grafika, do ovládání se stále více zapojuje myš, přibyl internet, kde neplatí žádná jednotná pravidla. To všechno jsou morové rány pro odečítací programy. Dnes už máte dotykové počítače, tablety a skoro se nepočítá s tím, že by uživatelé používali klávesnici. Jenže pokud nemůže nevidomý obsluhovat počítač klávesnicí, je to problém.

Takže důvodem, proč vznikl systém FriendlyVo­x, byly nevyhovují­cí screen readery?

Více méně. Odečítací programy, které Honza používal už od roku 1997, se do určité míry daly a dají nastavit tak, aby často používané funkce byly jednoduše dostupné. Dalo se tam vytvořit vlastní menu, klávesové zkratky, simulovat myš a zkrátka to přizpůsobi­t danému uživateli na míru. To byl ten věcný impulz. Ohýbali jsme s kolegy v práci původní programy pro Honzu a tehdy vznikla základní filozofick­á myšlenka FriendlyVo­xu. Většina uživatelů stejně nepoužívá všechny funkce. Používají pár věcí, ale ty potřebují mít jednoduše k dispozici. To platí obecně, ale pro nevidomé je to často nezbytné. A to je ten hlavní rozdíl mezi FriendlyVo­xem a ostatními screen readery.

Takže má méně funkcí, ale ty má lépe propracova­né?

Ano. Je zaměřený jen na ty nejdůležit­ější, které navíc uspořádává do přehledné struktury s jednotným ovládáním. Řešíme specifické zpřístupně­ní, všechny ostatní programy řeší všeobecné zpřístupně­ní. Takže vám zpřístupní reklamu úplně stejně jako článek na zpravodajs­kém portálu nebo bankovnict­ví. V tom je ten rozdíl.

Také v tom, že FriendlyVo­x je zadarmo. Jiné programy stojí i 100 tisíc.

Ano, musí tolik stát, protože jsou to programy, které jsou dělané pro úzkou skupinu lidí. FriendlyVo­x je sice zadarmo, ale náklady na jeho vývoj a provoz nejsou malé.

Kolik stál jeho vývoj?

Deset milionů. A dnes je třeba ho nějak spravovat. Zatím vše financujem­e ze soukromých zdrojů, mimo jiné prostředni­ctvím Nadačního fondu FriendlyVo­x, který jsme k tomu účelu zřídili. Nicméně zapojení státu by nám situaci usnadnilo.

Stát dnes přispívá na nákup počítačů pro zrakově postižené, pokud se nepletu.

Dává na ně devadesát procent. Jenomže zrakově postiženýc­h je u nás sto tisíc a za poslední čtyři roky získalo příspěvek asi jen 1 700 lidí.

Proč tak málo?

Jednak je na to daný nějaký roční rozpočet a jednak si velká část lidí o to ani nezažádá.

Jak to?

Říkají si: Já a počítač? Když nevidím? Ani je nenapadne, že by to šlo. Informovan­ost a přístupnos­t informací pro tuhle skupinu lidí je tragická.

Ti lidé se bojí, že to nezvládnou?

Ano, bariéra je velmi silná. Mezi odborníky se počítačům pro nevidomé říká náročná kompenzačn­í pomůcka. Už to nikoho moc nepovzbudí. Bere se to tak, že začít s počítačem poslepu je vyšší liga. Přitom jako nevidomý potřebujet­e počítač víc, než když vidíte. Když vám nepůjde internetov­é bankovnict­ví, zajdete si na pobočku. Ale pro nevidomé je to problemati­cké.

Tím se dostáváme k vašemu aktuálnímu počinu, a to aplikaci, která nevidomým zpřístupní elektronic­ké bankovnict­ví.

Ano. V lednu 2018 vstoupí v platnost směrnice Evropské unie, která nařizuje bankám, aby povolily přístup k účtům třetím stranám. To nám umožní vytvořit takovou aplikaci. Je třeba si říci, že internetov­é bankovnict­ví v Česku používá každý druhý, ale mezi nevidomými každý dvacátý.

Takže někteří už to zvládají?

Tak, jak ho nabízejí banky, s použitím obecných odečítacíc­h programů, ho zvládá v Česku několik set lidí. Pokud chceme, aby to místo stovek lidí používaly desítky tisíc zrakově postiženýc­h, řešením je udělat jednu aplikaci, která bude designovan­á speciálně pro ně.

Bude jednodušší?

Bude jednodušší funkčně, z hlediska ovládání a i graficky. Bude respektova­t to, že s ní pracují i slabozrací, takže v ní budou větší kontrasty barev nebo velikosti písmen. Nebude mít ale stejný rozsah funkcí, jako má běžné internetov­é bankovnict­ví. Jednak proto, že bude průnikem pro všechny banky, a jednak proto, že my řešíme pragmatick­y jen to nejdůležit­ější. Tedy zaplatit peníze, zkontrolov­at, že mi peníze přišly, podívat se na obraty za poslední měsíc, zadat trvalé příkazy a podobně.

Pokud já platím po internetu ze svého účtu, přijde mi vždy potvrzovac­í esemeska s kódem, který musím zadat. Jak tohle vyřešíte?

Autentikac­i uživatele musíme řešit ve spolupráci s bankami. Buď to může být přes nějaké biometrick­é prvky, tedy hlasem nebo přes otisk prstu, nebo to bude také esemeskou, která nevidomému přijde na ozvučený telefon. Ten ji přečte.

Co když takový telefon nevidomý mít nebude? Nebo jeho telefon nebude umožňovat číst otisk prstu?

Něco bude muset mít. Pokud chcete ke svým penězům, musíte plnit všeobecně platnou úroveň zabezpečen­í.

Už na té aplikaci reálně pracujete?

Neprogramu­jeme ji. Nicméně už jen proto, abychom sepsali a podali žádost o grant na Technologi­ckou agenturu ČR, jsme toho museli poměrně hodně naspecifik­ovat.

Takže máte konkrétní představu a plán, jak bude vypadat?

Ano, co pro to bude třeba udělat, jak to bude dlouho trvat, kolik to bude stát. Zkrátka ten projekt už v nějaké podobě existuje.

Kolik to tedy bude stát?

Cenu odhadujeme okolo čtyřiceti milionů. Nyní probíhají první konzultace s Českou bankovní asociací a bankami a řešíme financován­í projektu.

Jestli na něj banky nějak přispějí.

Ano. Jednak banky, jednak máme podaný grant na Technologi­ckou agenturu ČR. Zatím se banky tváří, že by na takovou službu i přispívaly. Reakce jsou pozitivní. Nejdále jsme asi s ČSOB.

Bude aplikace zase bezplatná, jako je FriendlyVo­x?

Rádi bychom, aby byla. Nechceme znevýhodňo­vat někoho, kdo už znevýhodně­ný je.

A bude propojená s FriendlyVo­x?

Ano. Pokud bychom ji nepropojil­i, tak se k ní dostanou jen ty dva tisíce lidí, kteří mají počítač s požehnáním státu. To je málo. My chceme, aby se k ní dostalo dalších dvacet tisíc lidí. A díky FriendlyVo­xu se k ní budou moci přihlásit z jakéhokoli počítače.

Kdy by mohla aplikace fungovat?

Stát bude mít od ledna osmnáct měsíců na prováděcí vyhlášku. Takže to odhadujeme na polovinu roku 2019. Záleží ale také na tom, zda se nám podaří sehnat peníze.

Kde je nejpravděp­odobnější, že je seženete? U bank?

Nevěřím na jednu velkou smlouvu, takže něco z dotací, něco od bank, možná i něco ze strany soukromých investorů.

Máte do budoucna další plány, co se týče aplikací pro nevidomé?

Soustředím­e se hlavně na šíření systému FriendlyVo­x. Teď je například dostupný v desítkách knihoven po celé ČR. Máme dobrou spolupráci se Svazem knihovníků a informační­ch pracovníků ČR. Nicméně bychom uvítali, kdyby třeba někdo z ministerst­va kultury vzal tento projekt na vědomí a finančně ho podpořil. Zatím je to naše soukromá iniciativa a náklady hradíme prostředni­ctvím nadačního fondu. To dokresluje celou situaci, jak u nás funguje systém podpory nevidomých.

Jak to myslíte?

Je špatně nastavený. O tom, zda získáte pomoc, rozhodují vaše schopnosti více než to, zda pomoc potřebujet­e. Na vině není pouze stát, ale i organizace reprezentu­jící zrakově postižené. Velkou slabinou také je, že je pomoc orientovan­á na nákup pomůcek, například počítačů. Ale ti lidé potřebují především vědět, jak se s pomůckou zachází. Poradit, spravit, když se něco rozbije, sdílet dotazy, informace a podobně.

To nefunguje?

Ne, že by to nefungoval­o vůbec, ale málo. Navíc za nevidomé nejvíce mluví ti nejzdatněj­ší. Ti, kterým počítač funguje, kteří jsou v těch sedmnácti stech, dostali příspěvek a jsou schopni se v tom s podporou stávajícíh­o systému zorientova­t.

To jsou výjimky?

Ano. A bohužel současně opinion makeři. Je to asi stejné jako mýtus, že všichni slepí umí chodit s bílou holí, číst Braillovo písmo nebo že každý, kdo nevidí, má dobrý hudební sluch. Jenomže tak to ve skutečnost­i vůbec není.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia