MF DNES

Fakta Vznikne nové zdymadlo?

Výzkum odborníků sledoval stav plavidel čekajících v plavební komoře Smíchov.

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Znečištěné ovzduší trápí pražskou kotlinu dlouhodobě. Následkem jsou dýchací obtíže i vážné zdravotní komplikace. Největším znečišťova­telem je sice automobilo­vá doprava, jak se ale nyní ukazuje, svůj podíl má i dlouho přehlížená lodní doprava na Vltavě.

Obyvatelé smíchovské­ho Janáčkova nábřeží si opakovaně stěžují na špatný stav ovzduší. Problém je nejen s auty, které jim pod okny jezdí po frekventov­ané silnici, ale hned vedle se nachází i Smíchovská plavební komora. Ta je nejvytížen­ější v celé střední Evropě, proudí tudy většina velkých výletních lodí a řada z nich zde musí čekat dlouhé desítky minut na odbavení.

Méně přísné limity

● Kvůli plavební komoře na Smíchově plánuje Ředitelstv­í vodních cest ČR novou stavbu. ● Zdymadlo má vést u pravého břehu ostrova. ● Budování má vyjít asi na

korun. ● Začít by se mohlo hotovo má být o dva roky později. ● komorou dnes projede patří mezi nejvytížen­ější v Evropě.

„Zhruba desetina lodí vyprodukuj­e čtyřicet procent částic,“dodává odborník k výsledkům s tím, že neexistuje jasná hranice, kdy už se hovoří o tom, že je motor ve špatném stavu. V těchto případech se většinou jedná o desítky let staré motory, což je mnohdy patrné už na první pohled, kdy z nich vychází šedý a černý kouř.

Přesto existuje už řada zodpovědný­ch provozovat­elů, kteří využívají moderní lodě, jež jsou k okolí výrazně šetrnější. Výzkum totiž prokázal, že množství emisí částic u nejhorších lodí je desetináso­bné oproti plavidlům s novými motory.

Vyhláška, nebo změna zákona?

v tom máme svázané ruce, nejdříve musí dojít ke změně legislativ­y. Když jsme toto téma otevřeli, rádi budeme nadále nápomocni, aby zákonodárc­i přijali změny co nejdříve,“naznačuje možné řešení starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09).

Situací se nyní začíná zabývat také pražský magistrát. „Musíme co nejdříve najít cestu, jak omezit emise u lodí. Zda bude stačit městská vyhláška, nebo bude nutná změna legislativ­y,“myslí si radní Prahy pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalic­e).

Pokud se ukáže vyhláška jako dostačujíc­í, mohlo by město například stanovit emisní normu, kterou by lodě pro plavbu na území Prahy musely splňovat. Pokud se ukáže jako jediná možnost změna stávající legislativ­y, tak jak naznačuje Praha 5, pak by plavidla začala plošně procházet pravidelný­mi kontrolami podobně jako auta a musela by se při nich vejít do přesně vymezených limitů.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia