MF DNES

Praha by mohla převzít Nemocnici Na Františku

-

Plavidla totiž mají stejně jako auta spalovací motory, rozdíl je ovšem v tom, že lodě mají emisní limity méně přísné, měření není povinné a nikdo jejich stav nekontrolu­je. Mohou tak dlouhodobě brázdit řeku s nevyhovují­cími motory, aniž by jim hrozily sankce.

Radnice Prahy 5 si proto nechala zpracovat studii od odborníků z Fakulty strojní ČVUT v Praze a z Ústavu chemických procesů Akademie věd, která měla odhalit skutečný vliv lodí na ovzduší v okolí smíchovské­ho zdymadla. A že rozhodně není zanedbatel­ný, společný projekt radnice a vědců potvrdil. „Zjistili

Hlavní město by mohlo od Prahy 1 převzít správu Nemocnice Na Františku. Podle radního Prahy pro zdravotnic­tví Radka Lacka (ANO) je to jedna z možných variant. Lacko nicméně zdůraznil, že rozhodnutí je plně v kompetenci Prahy 1 a magistrát může pouze navrhnout alternativ­y.

Radnice před časem vypsala koncesní řízení, v němž hledá provozovat­ele nemocnice na příštích 35 let. „Brzy začnou konkrétní jednání. Praze 1 chci nabídnout několik variantníc­h řešení a umím si představit jako jednu z možností i její převod z městské části na magistrát, který by ji následně provozoval,“uvedl radní.

Nemocnice Na Františku je v Praze

jsme, že mezi loděmi jsou obrovské rozdíly ve stáří motoru i technickém stavu. Počet dosluhujíc­ích či přesluhují­cích motorů je poměrně značný,“říká Michal Vojtíšek z Fakulty strojní ČVUT.

Měření, které prováděli odborníci na Smíchově letos od června do září, poukázalo na vysoké a rizikové emise částic oxidů dusíku (NOx) nejen přímo v oblasti plavební komory, ale také podél kanálu na severní straně komory a u náplavky v blízkosti kotvišť lodí. Zhoršeným podmínkám je vystaven i sousední Dětský ostrov, který aktuálně prochází obnovou a od jara zde znovu začnou fungovat hřiště pro děti i odpočinkov­á zóna.

Podle Vojtíška je v době přítomnost­i plavidel u zdymadla zdejší pobyt srovnateln­ý s tím, když člověk stojí přímo vedle frekventov­ané silnice. Nemusí to však platit vždy, záleží také na proudění vzduchu podél Vltavy. jedinou nemocnicí, kterou provozuje samospráva. Podle Lacka jde o historicky nejstarší zdravotnic­ké zařízení v Praze. Radnice chce v koncesním řízení do března příštího roku najít provozovat­ele, který by musel zachovat stávající úroveň služeb.

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) ujistil, že podmínky navrhované koncesní smlouvy rozhodně vylučují případnou privatizac­i nemocnice. Podle kritiků záměru se však pronájem zařízení na 35 let fakticky privatizac­i blíží. Navíc prý došlo v nemocnici k výraznému omezení služeb a případného provozovat­ele nebude nic zavazovat ke zlepšování nabídky pro běžné obyvatele Prahy. (ČTK)

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Nejstarší Nemocnice Na Františku je nejstarší v Praze.
Foto: MAFRA Nejstarší Nemocnice Na Františku je nejstarší v Praze.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia