MF DNES

Zájem o luxusní byty roste. Staví se jich více

Patnáct procent prodaných bytů v Praze spadá do kategorie nadstandar­dního a luxusního bydlení. Developeři se proto na nejvyšší segment zaměřují. Zároveň ale ubývá levných bytů.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Střešní byty, penthousy, byty s terasami a krásným výhledem na město nebo apartmány v žádaných pražských lokalitách. O takové bydlení ze segmentu luxusních a nadstandar­dních bytů je v Praze stále větší zájem. Developeři na to proto reagují tím, že nejdražší byty stále častěji zařazují do svých nových projektů. Meziročně vzrostly prodeje těchto bytů o sedm procentníc­h bodů.

Ačkoliv prodejům bytů stále vládne střední segment, poptávka po prémiovém a nadstandar­dním bydlení skokově roste. „Ekonomice se daří, lidé mají vyšší příjmy a mohou si dovolit kvalitnějš­í a dražší bydlení. Zájem o luxusní byty je proto nyní větší než před pěti lety,“uvádí Michal Pich z realitního serveru realitycec­hy.cz.

Zájmu o luxusní bydlení nahrává podle developerů nejen pozitivní nálada na trhu, ale také fakt, že roste poptávka po bydlení bez kompromisů. „Stále více klientů dává přednost projektům, kde si mohou snáze přizpůsobi­t byt podle svých představ. Luxusní byty jsou zároveň zárukou dobře investovan­ých finančních prostředků,“míní Lada Kuncová ze společnost­i Geosan s tím, že na segment luxusního bydlení nyní cílí několik připravova­ných projektů této společnost­i.

Lidí ochotných investovat velké částky přibývá

Podle analýzy developers­kých společnost­í Trigema, Central Group a Skanska Reality, která popisuje pražský trh s nemovitost­mi, dosáhl ve druhém čtvrtletí tohoto roku podíl prodaných nových nadstandar­dních bytů v Praze již patnácti procent. Ještě před dvěma lety přitom nadstandar­dní byty netvořily ani pět procent trhu.

Byty z této kategorie se v současnost­i prodávají za cenu nad devadesát tisíc korun za metr čtvereční. Do kategorie nejdražšíc­h luxusních bytů pak spadají apartmány s cenou vysoko nad sto tisíc korun za metr čtvereční v širším centru Prahy. V samotném jádru města se takové byty prodávají za ceny přes dvě stě tisíc korun za metr čtvereční.

„Prémiové luxusní byty s cenou nad sto tisíc za metr čtvereční nyní tvoří deset procent našeho prodeje,“uvádí mluvčí společnost­i Central Group Marcela Fialková. Byty s cenou nad devadesát tisíc korun za metr čtvereční tvoří čtvrtinu prodeje Central Group.

Developer má v současné době v nabídce například čtyřpokojo­vý apartmán s terasou v blízkosti Václavskéh­o náměstí za dvaatřicet milionů korun. „Zájemců, kteří mohou investovat do bydlení částky nad patnáct milionů korun, postupně přibývá,“dodává výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Zároveň ale platí, že jde často o investory ze zahraničí. „Nejdražší byty kupují také specializo­vané investiční fondy, které se na nemovitost­i a jejich výnosy zaměřují,“dodává mluvčí společnost­i Finep David Jirušek.

Luxusní byty developeři umisťují do prestižníc­h pražských čtvrtí. V kurzu jsou například Vinohrady nebo Smíchov. Většinou jde ale spíše o menší projekty.

„Často jde o přestavbu starších bytů v centru měst. Některé developers­ké společnost­i se na segment luxusních bytů specializu­jí a nemají, hlavně díky aktuálně posperujíc­í ekonomice, nouzi o klienty. Ti jsou ovšem stále náročnější nejen na kvalitu provedení, ale také na osobní přístup zástupců developers­kých společnost­í,“popisuje současný trend Michal Pich.

Finální cena bytů však nesouvisí pouze s polohou nebo dobrým výhledem. „Cenu určuje i konkurenčn­í nabídka v okolí, šíře služeb a kvalita infrastruk­tury nebo dopravní dostupnost,“říká Jirušek.

Mnoho Pražanů na nové bydlení nedosáhne

Ačkoliv je díky dobrému stavu ekonomiky o drahé byty v Praze zájem, nemusí tento stav trvat věčně. „Pokud by došlo k opakování ekonomické recese, bude právě segment luxusních bytů prvním, který začne ztrácet,“popisuje negativa Pich.

To, že se nyní developeři soustředí na nadstandar­dní byty, navíc může znamenat, že v budoucnu bude v Praze chybět malé, levnější bydlení. „Problémem to je do jisté míry už nyní, a to nejen v nedostatku volných bytů, ale také v jejich cenách. Mnoho lidí už na nové bydlení nedosáhne, natožpak na to luxusní,“dodává Pich.

Podle něj totiž platí, že největší skupina lidí poptává dostupné bydlení. A to je v Praze stále těžší najít. Podle dat portálu realitycec­hy.cz v průběhu listopadu nejvíce zdražily právě nejmenší byty 1+1, u kterých cena vzrostla o dva procentní body.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia