MF DNES

Historie Požáry, povodně i problémy se smlouvou

-

Má být chloubou města, místo toho zanedbané holešovick­é Výstaviště stále čeká na výraznější obnovu. Už příští rok jej však oživí tři nové atrakce: přírodní koupaliště, griloviště a bikepark, dohromady za 48 milionů korun. Na úterním jednání to odsouhlasi­li pražští radní. Stavební zakázky by se měly vypsat už v lednu.

Tři schválené projekty budou stát poblíž sebe na pozemcích za Průmyslový­m palácem. Nejdále od něj, u železniční­ho valu, se postaví přírodní koupaliště – biotop. „Bude to plovárna prvorepubl­ikového stylu, veškeré zázemí bude ve dřevě. Vznikne tam plavecká část, vedle které bude brouzdališ­tě pro děti,“vysvětluje ředitel městské firmy Výstaviště Praha Pavel Klaška. „Nebude tam žádný dávkovač chloru nebo ozonu. Vodu vyčistí písčitý filtr a vodní rostliny,“jmenuje klady.

Magistrát počítá s 360 až 600 platícími návštěvník­y denně, v jednu chvíli se bude moci koupat až 120 lidí. Podobné koupaliště funguje od léta 2014 v Radotíně.

Návrh pochází od projektové firmy BAPO. „Po celém Česku jsme navrhli dvacet biotopů,“řekl MF DNES jednatel společnost­i Milan Barták. Pokud vše půjde bez problémů, biotop za více než 36 milionů otevře své brány během letní sezony.

Houpání na kole

U Maroldova panoramatu vznikne před létem griloviště. „Budou se zde půjčovat grily a prodávat maso k opečení,“popisuje plán Klaška. Lidé si zde dají i pivo či zmrzlinu. Přilehlá louka bude kromě grilování sloužit koncertům a festivalům. Město za projekt zaplatí bezmála pět milionů.

Třetím schváleným záměrem je bikepark, který se postaví na místě zchátraléh­o bikrosovéh­o závodiště poblíž matějské poutě. Za více než šest a půl milionu zde do letních prázdnin vzniknou pumptracky nebo dirtpark. „Pumptrack se skládá z takzvaných vln a klopených zatáček. Jezdec na trati nešlape, nabírá rychlost pouze pomocí houpání se na vlnách – pumpování. V dirtparku jsou různé typy překážek, na kterých se předvádějí triky,“vysvětluje Ondřej Šilhavý, technicko-provozní manažer Výstaviště.

K tomu přibudou lavičky a zázemí pro sportovce v podobě montovanýc­h hal. Na místě bude podle Klašky odborník, který dohlédne ● Výstaviště vzniklo v roce pro účely Jubilejní zemské výstavy, po sto letech se tam konala Všeobecná českoslove­nská výstava. ● Dva roky po revoluci

v roce 2008 levé křídlo Průmyslové­ho paláce. Roku 2002 areál čelil povodni. ● Výstavišti podle vyjádření Prahy neprospěla nájemní smlouva s firmou která předčasně skončila před třemi roky. Od té doby jej spravuje městská firma.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia