MF DNES

Výhra, která se počítá. I nad „evropskou“verzí Kanady

- — Jan Daněk

Tři medaile z posledních tří šampionátů, z toho dvě zlata. Loňský triumf na spektakulá­rním Světovém poháru. Vítězství na olympiádě 2010 i 2014.

Kanada na posledních velkých akcích připomínal­a hokejový buldozer, který zboří – a často i znemožní – téměř jakoukoli překážku.

Jenže jaký bude kanadský výběr na únorové olympiádě bez hvězd z NHL? „I když tam mají jen hráče z KHL a Evropy, pořád to jsou dobří hokejisté,“říká asistent reprezenta­čního kouče Václav Prospal.

Sílu „evropské“Kanady včera otestovali Češi, kteří urputné soky zlomili až v závěrečné třetině. I díky dvěma trefám do opuštěné klece zvítězili 4:1, což je popostrčil­o do čela Channel One Cupu. „Vítězství nad Kanadou potěší moc. I když je to trošku jiná Kanada, než jsme zvyklí, ale pořád je to hokejová velmoc, takže jsme všichni šťastní,“řekl český gólman Pavel Francouz.

Češi podruhé na turnaji obrátili nepříznivě vyvíjející se duel. A Kanadu udolali po dlouhých sedmi letech! „I když se povídá, že jde o nějaký kanadský

Branky a nahrávky: 40. Řepík (Mozík), 47. Mozík (Polášek, Jan Kovář), 60. M. Erat (Sekáč, O. Němec), 60. Řepík (T. Zohorna, Kundrátek) 32. Ellison (Gragnani, Kozun). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:1. Diváků: 10 093. Třetiny: 0:0, 1:1, 3:0. Česko: Francouz - Kundrátek, Polášek, Z. Michálek, M. Doudera, O. Němec, Vitásek, Mozík, Kolář - M. Erat, Jan Kovář, Sekáč Vondrka, Koukal, T. Zohorna - Martin Růžička, Mertl, D. Kubalík - Řepík, Horák, Nestrašil - od 36. navíc Lev. Trenéři Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.

Kanada: Brust - M. Robinson, Ch. Lee, Noreau, Ch. Genoway, Elliott, Gragnani, Lalonde - Beck, D. Roy, Wolski - Frattin, Vey, R. Bourque - Purcell, Howden, Garbutt - Kozun, O'Dell, Talbot - Ellison. Trenéři Willie Desjardins, Dave King, Scott Walker a Craig Woodcroft. výběr s označením D, E nebo tak něco, pořád jsou to Kanaďané,“podotkl Prospal, jenž drtivou většinu kariéry odehrál v NHL.

V letošní sezoně v ní najdete zhruba čtyřstovku hokejistů s kanadskou vlaječkou u jména. A pokud bychom vycházeli čistě z předpoklad­u, že v NHL hrají ti nejlepší, musel by se Prospal při odhadování kvality kanadského týmu na Channel One Cupu prolouskat abecedou až někam k písmenku O nebo P.

Takovou moc má gigant ze Severní Ameriky!

A ani „evropští“Kanaďané nejsou žádní otloukánci. Hned devatenáct­ka nominovaný­ch na turnaj do Ruska si vydělává v KHL – označované za druhou nejlepší ligu světa. Další vynikají ve Švýcarsku, Německu nebo třeba v mezinárodn­í soutěži EBEL. „Těžko říct, zda budou Kanaďané před olympiádou skrývat nějaké karty,“přemítal Prospal.

Nevyzpytat­elnost. To bylo jedno z průvodních znamení kanadských souborů na světových šampionáte­ch z přelomu tisíciletí. I nyní jsou Kanaďané těžko předvídate­lní. „Ale nepouštěli jsme je až do takového tlaku, i když to nebylo jednoduché,“konstatova­l bek Ondřej Němec. A test se může hodit. Na Kanaďany narazí český výběr i v základní skupině olympijské­ho turnaje.

I tam může kouč Willie Desjardins vyrukovat – podobně jako v Moskvě – s borci jako Max Talbot, Derek Roy nebo René Bourque. Z původní nominace na ruský turnaj jen dva hokejisté si nepřipsali start ve slavné NHL. I to značí, že Kanada nebude v Koreji pouze komparz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia