MF DNES

Povolení vítězit. Aneb triumf v Bondově rajonu

-

Zápisník Miroslav Němý reportér MF DNES v Itálii

Jmenuji se Ledecká. Ester Ledecká. Neboli snowboardo­vá agentka s povolením vítězit. Tahle rozjetá sběratelka triumfů má vážně styl. Vždyť s odpovědí neváhá: „Bondovky miluju. Všechny znám.“Tím pádem i díl se jménem For Your Eyes Only – Jen pro tvé oči. V něm se Roger Moore prohání v Cortině d’Ampezzo třeba i po skokanském můstku. „Rozhodně patří mezi ty lepší,“usmála se Ledecká, když právě ve slavném italském středisku doplnila po čtvrtečním triumfu v Carezze další výhru. I lehce bondovsky, neb svištěla skrz mlhu. Tak rozdílná místa to jsou. Poklidná, idylická Carezza. O osmdesát kilometrů a asi sto serpentin dál je naopak lokalita, kterou ocení každý nabob – ještě aby taky agenta 007 poslali do nějaké zapadlé pastoušky mezi horaly... Proto se nedejte zmást starou, už poněkud archivní lanovkou z konce 40. let minulého století, ta je zde cíleně, aby udržovala tradici, aby potěšila lyžařské romantiky. Cortina d’Ampezzo se jinak blýská a září; rozmarům a především obsahu bankovního konta se zde meze nekladou. A Ester Ledecké také ne. „Já už u ní tak nějak přestávám konkretizo­vat limity, čeho může dosáhnout. I mě ta holka těžko přestane překvapova­t,“říká Petr Kouřil, který u Ledecké působí od začátků jejího pronikání mezi špičku; nyní mu závod co závod děkuje za to, jak jí jako servisman připravuje snowboard či lyže.

Vše má z první ruky – a stejně vám tenhle jinak vyhlášený kliďas a pohodář povídá: „Samozřejmě, že na to koukám s otevřenou pusou. Ale že bych nad tím nějak hlouběji přemýšlel, to ne. Protože nad tím, co ona vyvádí, se moc racionálně ani přemýšlet nedá.“

Ester Ledecká má ráda svět superhrdin­ů, což dosvědčuje také design její kombinézy nebo snowboardu. Pobaveně vypráví, že je to součást její „tajné identity“, superhrdin­ky STR (hláskujte po písmenech – a máte její křestní jméno).

No, rozjetou má olympijsko­u sezonu opravdu stylově.

Slavila v Carezze v tichu hor. Slavila v Cortině, která je na filmové světáky a machry zvyklá, neboť kromě bondovky se tady natáčel třeba známý Cliffhange­r, v němž hraje Sylvester Stallone. A klidné milovnici superhrdin­ů sedí obojí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia