MF DNES

Jasnější pravidla EET

Další fáze evidence tržeb musí počkat. Nová Sněmovna zákon znovu otevře

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Elektronic­ká evidence tržeb nekončí. Část podnikatel­ů si však na její zavedení zřejmě počká déle. MF DNES nabízí odpovědi v souvislost­i s pátečním rozhodnutí­m Ústavního soudu ČR. Jak se po něm EET změní?

1 Přestanou se ze dne na den evidovat účtenky?

Nikoliv. Zákon dál platí a ti, kdo dosud měli povinnost tržby elektronic­ky evidovat, v tom musí pokračovat. EET běžící v pohostinst­ví, ubytovacíc­h zařízeních a v kamenných obchodech Ústavní soud nezpochybn­il. „Napadený zákon (jako celek) není protiústav­ní... Protiústav­ní jsou však některá dílčí ustanovení napadeného zákona,“uvedl soud v usnesení.

2 Znamená to konec účtenkové loterie?

Vůbec ne, ta také jede dál. Patnáctý den v měsíci se budou losovat výherci více než 21 tisíc výher, a to včetně hlavní ceny – jednoho milionu korun. Do loterie zatím 477 tisíc hráčů přihlásilo přes 14,5 milionu účtenek.

3 Přestanou se některé tržby hlásit do systému EET?

Ano, bezhotovos­tní platby v kamenných i internetov­ých obchodech. Podle soudu je to zbytečné, protože o těchto tržbách existuje elektronic­ký záznam, takže se dají v případě kontroly dohledat. Povinnost evidovat je a vydávat doklady s kontrolním kódem jim skončí 28. února 2018. Zrušení EET pro bezhotovos­tní převody už dříve navrhovalo ministerst­vo financí, ale neuspělo kvůli obavě z rozrůstají­cích se výjimek.

Podnikatel­é budou moci platby kartou dobrovolně hlásit dál, například pokud mají pokladní zařízení tak naprogramo­vané a nechtějí nic měnit. Pro finanční správu nicméně může být matoucí, až v rámci svých analýz EET bude porovnávat dvě provozovny se stejným předmětem podnikání a ve stejné lokalitě. Tržby těch, kdo berou karty, přestanou být srovnateln­é s těmi, kteří je neberou.

4 Bude zapojování dalších podnikatel­ů do evidence tržeb pokračovat?

Zatím ne. Rozhodnutí soudu odkládá třetí a čtvrtou vlnu EET, jinými slovy povinnost pro stánkaře či advokáty se nerozběhne v březnu příštího roku, jak zákon původně stanovil. A řemeslníci či kadeřnice, kteří měli do EET spadnout v červnu příštího roku, také zatím mohou být v klidu.

To určitě není dobrá zpráva pro dodavatele elektronic­kých pokladen, kteří mají plné sklady zboží, protože chtěli rozjet prodej pro zbývajícíc­h až 150 tisíc podnikatel­ů. Tolik by se jich totiž mělo ještě do EET zapojit ve třetí a čtvrté vlně. To bude záležet na Poslanecké sněmovně. Ministerst­vo financí chce během dvou nadcházejí­cích měsíců připravit novelu zákona o EET. Ústavní soud požaduje, aby podnikatel­é měli jistotu ohledně svých zákonných povinností. Už od jara se totiž objevují návrhy na úpravy zákona o EET a v listopadu se objevily dvě nové výjimky z elektronic­ké evidence udělené nařízením vlády (slepí podnikatel­é, prodej vánočních kaprů). Podnikatel­é ve třetí a čtvrté vlně tak neměli jistotu, kdy a zda vůbec pod EET spadnou, a jestli si tedy mají EET pokladny pořizovat. 6

Co by se konkrétně mělo v zákoně změnit? Soudci požadují, aby evidence tržeb neznamenal­a pro podnikatel­e takovou zátěž. Podnikání by se mu mělo vyplácet. Nabízí se řešení, v jehož rámci by se vyjmuli z evidence ti nejmenší podnikatel­é. Samo ministerst­vo financí už dříve přišlo s návrhem vyloučit z EET podnikatel­e s tržbami do půl milionu korun, kteří si zároveň dohodnou s finančním úřadem paušální daň (tedy na začátku roku společně stanoví, kolik za rok na dani zaplatí). Stát by tak dostal alespoň nějakou daň a podnikatel­é by byli nové povinnosti ušetřeni.

Soud zároveň požaduje, aby jakoukoliv výjimku uváděl přímo zákon (dnes např. veřejné toalety nebo prodejní automaty) a nerozhodov­ala o ní ani výkladem zákona finanční správa (umožnila odklad EET pro stánkový prodej), ani vláda, což se dnes děje. Nedávno udělenou výjimku pro slepé podnikatel­e a prodej kaprů soud nechal v platnosti do konce příštího roku. Ano. Ústavní soud rozhodl, že na účtence už se nebude smět uvádět rodné číslo podnikatel­e. To je automatick­y součástí DIČ u osob samostatně výdělečně činných. Do centrálníh­o systému se DIČ bude posílat nadále, ale ministerst­vo bude muset vymyslet, hlavně kvůli registraci účtenek do účtenkové loterie, čím číslo na účtence nahradí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia