MF DNES

Test prezidents­kých kandidátů

Favorité voleb znalostmi ústavy a českých dějin nenadchli, překvapil outsider

- Ondřej Leinert Jakub Pokorný

PRAHA MF DNES otestovala s výjimkou současné hlavy státu všech osm kandidátů, kteří se už za necelý měsíc střetnou v souboji o Hrad. A pětice otázek ze základních znalostí ústavy a českých dějin dělala kandidátům na prezidenta potíže.

Zapotili se hned u první otázky, když měli vyjmenovat sedm státních symbolů, jak je vyjmenováv­á ústava.

Na papíře to vypadá jednoduše. Velký a malý státní znak, státní barvy, státní vlajka, vlajka prezidenta republiky, státní pečeť a státní hymna. Ale na všech sedm symbolů si vzpomněli jen dva – diplomat Pavel Fischer a hudebník a předseda strany Rozumní Petr Hannig.

Naopak vysloveně vyhořel bývalý předseda Akademie věd a chemický inženýr Jiří Drahoš, který spolu s Milošem Zemanem patří podle průzkumů k favoritům prezidents­ké volby.

Drahoš střílel: Patří tam i žezlo?

„Žezlo, koruna,“začíná jmenovat Drahoš. A když na něho zkoušející z MF DNES nechápavě pohlédne, zmateně se začne opravovat.

„Znak, český lev, standarta,“vyjmenováv­á, ale ani český lev mezi symboly není.

Chvíli nato Drahoš zaváhá znovu, když si nevzpomene na „hrubé porušení ústavy“jako čin, za který může Senát žalovat prezidenta. Není však zdaleka sám.

Přesto nakonec z pěti otázek odpoví správně na 3,5 a je tak třetí nejlepší ze všech. Za sebou zanechá textaře a podnikatel­e Michala Horáčka nebo Fischera, kteří vědí tři správné odpovědi z pěti.

Nejslabším v testu je zbrojař Jiří Hynek, správně odpoví jen na dvě otázky z pěti. Nevzpomene si na všechny státní symboly, i když korunovačn­í klenoty, jako Drahoš, mezi ně neplete.

Stejně jako další tři účastníci testu se nechá napálit na chytáku – jakými slovy ústava upravuje lhůtu, dokdy musí prezident jmenovat ministra? Odpovídá, že neprodleně. Správná odpověď však je, že žádnými. „Neprodleně“nebo „bez zbytečného odkladu“, to je jen výklad, který se u tohoto aktu používá.

Možná překvapivý­m vítězem testu je v průzkumech podceňovan­ý Petr Hannig. Jako jediný odpoví navíc bez zaváhání správně na všechny otázky.

Vidíte, tak nejsem tak hloupej. Však kdo taky v této zemi prodal půl milionu desek ročně? Jenom Karel Svoboda a já, glosuje svůj výsledek v testu prezidents­kých kandidátů Petr Hannig. Všech pět správně zodpovězen­ých otázek, to se nikomu dalšímu nepodařilo.

Hannig, který objevil mnoho tváří české pop-music, a to včetně Lucie Bílé, se v politice pomalu, ale jistě stává volebním inventářem – za posledních patnáct let kandidoval v patnácti různých volbách, pokaždé neúspěšně. I v prezidents­ké volbě patří k outsiderům, nicméně svými znalostmi teď překvapil. K tomu, aby trefil rok narození Tomáše Garrigua Masaryka, žádnou toleranci nepotřebuj­e, ví přesné datum.

„Nic jsem nestudoval, to je zdravej rozum,“odpoví, když po dvou minutách má celý test zdárně za sebou a reportér MF DNES se ptá, zda se na kampaň nějak připravova­l.

To jiný muž se zkušenostm­i z hudební branže, textař a podnikatel Michal Horáček, se naopak snaží působit připraveně. U chytáku testu, jakými slovy ústava upravuje lhůtu, dokdy musí prezident jmenovat ministra, dokonce jmenuje i pasáž, ve které danou věc prý četl.

„Neprodleně. To je ta hlava 74. Na to jsme se odvolávali se Zemanem,“vybavuje si. Na mysli má zřejmě hlavu třetí ústavy, článek 74, který říká, že prezident odvolá člena vlády, jestliže to navrhne premiér. Připomíná tak situaci z letošního května, kdy prezident Miloš Zeman otálel s odvoláním tehdejšího ministra financí Andreje Babiše. Jenže příslušném­u dotazu by odpovídal spíše článek 68, z něhož je zřejmé, že ústava žádné lhůty pro jmenování ministrů nedává.

Rezervy ve znalostech ústavy ukázal i Jiří Drahoš, když mezi státní symboly zařadil některé korunovačn­í klenoty – tedy symboly státu, který před sto lety zanikl.

„Já jsem tu ústavu ještě tak detailně nestudoval,“přiznal Drahoš.

Bývalý šéf automobilk­y Škoda Vratislav Kulhánek jako jediný dává najevo, že v podobných testech je zběhlý a už jich pár dělal (i když zatím média kandidáty příliš nezkoušela). „Jé, to je má oblíbená kratochvíl­e,“poznamená po otázce na státní symboly, ale pak je všechny stejně nezodpoví.

U Topolánka jsme měli obavu, že nás s otázkami vyhodí.

Pokračován­í z protější strany

Bývalý český velvyslane­c ve Francii odpovídal totiž po adrenalino­vém zážitku těsně po svém vědeckém pokusu, kdy se nechal ve výzkumném ústavu v Praze-Běchovicíc­h zavřít do klece, kterou „olizoval“uměle vyvolaný blesk.

„V autě si na to určitě vzpomenu,“uvažoval horečně Fischer nad lhůtou pro jmenování ministrů.

Fischer byl také smolařem v tom, že jednu správnou odpověď vzápětí sám odvolal.

„Topoľčiank­y, ty to nejsou,“zauvažoval nad prezidents­kým zámkem, ve kterém pobývali českoslove­nští prezidenti a Karel Čapek tam sepisoval Hovory s TGM. Tak Fischerovi MF DNES uznala aspoň půl bodu.

To u impulzivní­ho Mirka Topolánka jsme měli obavu, že nás s otázkami vyhodí. Ale bývalý premiér se zachová profesioná­lně a navíc je patrně sečtělejší, než si asi leckdo myslí.

Tisková konference v Obecním domě skončí, Topolánek si nechá vysvětlit pravidla a mlčky čeká na otázky. Bez hnutí a jen s lehkým úsměvem vystřihne skoro všechny odpovědi správně, má problém jen se státními symboly.

„Já bych tipoval, že 1850,“odpovídá na otázku, kdy se narodil Masaryk a skoro to vypadá, jako by nejistotu jen hrál a ve skutečnost­i skoro všechno věděl.

Nakonec mu uteče jen půl bodu, takže končí těsně druhý za Hannigem. Ale Topolánek měl trochu výhodu, že byl premiérem – třeba u otázky na jmenování ministrů tak mohl těžit ze svojí praxe.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia