MF DNES

Češi utratí za Vánoce desítky miliard

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Stříbrná neděle vylákala do nákupních center davy lidí. Tržby obchodníků byly podle odhadů nejvyšší během letošního roku.

Kalamita však nenastala, delší fronty se o víkendu tvořily jen v některých obchodech. A to spíše vpodvečer. Zřejmě i proto, že stále více toho lidé nakoupí přes internet, e-shopům stouply během uplynulého víkendu tržby i o desítky procent. „Proti druhému adventnímu víkendu vidíme nárůst dosahující téměř 40 procent,“říká mluvčí Alza.cz Patricie Šedivá.

Asociace pro elektronic­kou komerci odhaduje, že vánoční tržby českých e-shopů meziročně vzrostou téměř o pětinu na rekordních 38 miliard korun.

V kamenných prodejnách se však dá čekat cvrkot v následujíc­ích dnech. „Předpoklád­áme ten největší nával teď v posledním týdnu, kdy už e-shopy nebudou schopny doručit zásilky do Vánoc,“říká ředitel brněnského Avion Shopping Parku Petr Navrátil.

Nákup vánočních dárků však většina lidí na poslední chvíli nenechává. „Skladba nákupních košíků ukazuje, že už to není tolik o nákupu dárků jako spíše o potravinác­h na sváteční stůl. Kromě alkoholu se prodává ovoce, zelenina a mléčné výrobky,“říká mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček. Podle aktuálního průzkumu Teska utratí lidé za vánoční dárky nejčastěji kolem pěti tisíc korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia