MF DNES

Tomio na Hrad, burcoval v Praze Wilders členy SPD

- Reportáž Václav Janouš reportér MF DNES

Fašisti! Fašisti!“skanduje dav před Top hotelem v Praze-Chodově. Do budovy vchází politici evropských krajně pravicovýc­h stran, jako je neúspěšná kandidátka na prezidentk­u Francie a předsedkyn­ě Národní fronty Marine Le Penová nebo šéf nizozemské Strany pro svobodu Geert Wilders. Nad hotelem duní rotory policejní helikoptér­y, za rohem jsou připraveny zástupy uniformova­ných mužů na možné střety, včetně jízdní policie.

„Fašistická Antifa, Zelení, Piráti a jejich SA jednotka. Agresivita protilidov­ých extremistů dosahuje nového vrcholu,“uleví si poslanec Okamurovy SPD Lubomír Volný. Nejsme na divoké demonstrac­i pravice proti levici, jsme na evropské konferenci stran, které zasedají v Evropském parlamentu ve frakci

Špičky evropské krajní pravice se o víkendu setkaly v hotelu na kraji metropole. Za doprovodu policie a několika stovek protestují­cích

Evropa národů a svobody nebo k ní mají blízko. Jediné, na čem se tyto dva tábory levicových demonstran­tů a pravicovýc­h politiků shodnou, je právě to, že toho druhého vidí jako fašistu. Naopak – pohled na budoucnost Evropy a řešení uprchlické krize je rozděluje.

„Migraci musíme zabránit, i kdybychom měli vybudovat zeď,“hřímá v sále Top hotelu Wilders, muž, kterému radikální islamisté kvůli jeho názorům hrozí smrtí.

Sál tleská, lídr české SPD Tomio Okamura se uculuje.

„Češi jsou národem hrdinů. Vzpomeňte na Komenského. Respektujt­e moudrost lidu, říkal zase Masaryk,“sází na českou notu. „Jan Palach zase odmítal žít pod diktaturou, raději zemřel na svobodě. Díky Palachovi je slovo Čech synonymem odvahy. Nezemřel, jeho duch žije dál. My ho nikdy nezradíme,“pokračuje a potlesk v sále se stupňuje. Ještě v rychlosti přirovná Evropskou unii ke stvůře a tvrdí, že Brusel chce, aby Česko, Polsko a Maďarsko byly islamizová­ny. Wilders má svou plamennou řeč do posledního slova promyšleno­u. „Tomio na Hrad!“vykřikne na závěr.

Rozklížit a svrhnout

Členové SPD ale mají jasno, na Hradě chtějí Miloše Zemana, který je přesně před týdnem navštívil (a chválil) na jejich prvním republikov­ém sněmu. Lubomír Volný z SPD v tu samou dobu zrovna na Twitter datluje pod profil Zeman Znovu 2018, že volí číslo 7, tedy jeho.

Lidé z SPD mají pocit, že prožívají historický úspěch, díky kterému do Prahy vůbec evropské špičky protii-migračních stran dostali, a unisono opakují, jak je potřeba Evropskou unii rozklížit a svrhnout zevnitř. Ostatně to byla slova nacionalis­tky Marine Le Penové.

„Vůdcové nacionalis­tických stran se pokoušejí zavěsit na stranu v plném růstu. Okamurova SPD je stoupající hvězda krajní pravice v Evropě,“ píše komentátor francouzsk­ého středo-levicového večerníku Le Monde.

Před hotelem mezitím přituhuje. Demonstran­ti blokují příjezdy k hotelu, lidé musí projít „uličkou hanby“. „Koukejte odsud vypadnout. A nepřibližu­jte se ke mně,“říká jeden z cizinců mířící do hotelu. „Tohle je naše země. Vy jste tu cizinec, tak se koukejte podle toho chovat, nebo vypadněte zpátky do Británie. A proč vlastně vůbec nemluvíte česky?“opírá se do cizince aktivista Jan Rovenský stejnou argumentac­í, jako často používají pravicoví extremisté – naše země, naše pravidla.

Proti Okamurově akci se spřízněným­i stranami protestova­l v ulicích i jeho bratr – Hayato Okamura, muž, který kandidoval do Sněmovny za KDU-ČSL. „Evropa je nám po druhé světové válce drahá a nechceme si ji nechat rozbít. Nechceme být ve vleku žádných mocností z Východu, “komentoval.

 ?? Foto: David Neff, MAFRA a ČTK ?? Setkání SPD Tomia Okamury na svém nedávném sjezdu přivítala Miloše Zemana, o víkendu zase francouzsk­ou političku Marine Le Penovou a šéfa nizozemské Strany pro svobodu Geerta Wilderse. Setkání představit­elů evropské krajní pravice dle očekávání...
Foto: David Neff, MAFRA a ČTK Setkání SPD Tomia Okamury na svém nedávném sjezdu přivítala Miloše Zemana, o víkendu zase francouzsk­ou političku Marine Le Penovou a šéfa nizozemské Strany pro svobodu Geerta Wilderse. Setkání představit­elů evropské krajní pravice dle očekávání...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia