MF DNES

Praha chystá další Blanku. Pod zem má jít magistrála

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Je to jedna z nejrušnějš­ích komunikací v hlavním městě a denně po ní projedou desetitisí­ce řidičů směřujícíc­h po „dé jedničce“od Brna nebo opačným směrem. Právě kvůli přetíženos­ti by podle plánů měla Severojižn­í magistrála za několik let zamířit pod zem.

Konkrétně by to měl být úsek dlouhý přibližně 1 200 metrů – od křižovatky s ulicemi Hvězdova, Sdružení, tedy na úrovni stanice metra Pankrác, na povrch by se auta vrátila až na úrovni ulice Kongresová, u stanice metra Vyšehrad.

„Ulice zde prochází mezi obytnými domy. Stavba by výrazně zklidnila celou lokalitu,“popisuje náměstek pražské primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Na povrchu by zůstala kvůli obslužnost­i jen dvouproudá ulice, v každém směru s odbočovací­mi pruhy a zálivy na parkování. O rušné komunikaci dlouhodobě hovoří jako o Berlínské zdi starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (SZ). „Nusle a Pankrác jsou rozděleny plotem, to je potřeba změnit,“říká starosta, který zklidnění komunikace dlouhodobě prosazuje. Zároveň však přiznává, že konkrétní podobu zahloubení ještě nezná. Praha ji chce s jeho radnicí projednat po Novém roce. Magistrála by tak na povrchu získala podobu normální ulice s přechody a zelení, místo dálnice s plotem uprostřed a pouhými třemi podchody.

Podle Dolínkovýc­h propočtů by se mohlo začít stavět nejpozději 2021. Na urychlení projektu chce využít i možnosti nového zákona, který zjednoduši­l projednává­ní EIA (vliv stavby na životní prostředí), územní a stavební řízení.

Tunel za miliardy

Délku samotné stavby odhaduje na dva až tři roky. Investice je vyčíslena zhruba na 3,5 miliardy korun. „To je něco, co si Praha může dovolit, vyřešíme problém území a zlepšíme život lidem okolo magistrály,“slibuje náměstek primátorky.

Zahloubení navazuje i na další projekty, které by měly zlepšit dopravu třeba v okolí Kongresové­ho centra (bývalého Paláce kultury), kde město plánuje rozšíření kongresové­ho areálu.

Změny podle vedení hlavního

Zahloubení frekventov­ané Severojižn­í magistrály za tři a půl miliardy má zklidnit dopravu před Nuselským mostem Málokteré téma tak rozděluje jako budoucnost magistrály v Praze.

města nepřinesou další zvýšení dopravy, zrychlení průjezdu po věčně ucpané magistrále nemá přilákat další auta. Pořád totiž zůstanou semafory za Nuselským mostem ve Wenzigově ulici.

Praha stále plánuje řešit i území podél magistrály za mostem v Praze 2.

„Jsou to dva projekty, které běží vedle sebe,“říká Dolínek. Tam je podle něj situace komplikova­nější. „Málokteré téma tak rozděluje jako budoucnost magistrály v centru. Kdo tam nebydlí, chce rychle projet, kdo tam bydlí, chce, aby se jezdilo jinudy,“vysvětluje.

Se zahloubení­m nepočítal plán oživení magistrály, který si Praha před časem nechala zpracovat od renomované­ho dánského architekta Jana Gehla. Ten řešil především centrum města.

„V tuto chvíli jsme se vydali jinou cestou, než co nám navrhli odborníci z Kodaně,“přiznává náměstek Dolínek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia