MF DNES

Tesla vysává z trhu baterie. Kvůli nefunkční Gigafactor­y

- — Vladimír Javor, spolupraco­vník iDNES.cz

Problémy s rozběhem výroby v obří továrně Gigafactor­y se nepodílejí jen na tristních ekonomický­ch výsledcích americké automobilk­y Tesla, ale mohou i za hrozící nedostatek baterií na celosvětov­ém trhu.

Tesla závod v Nevadě staví proto, aby se stala nezávislou na externích dodavatelí­ch akumulátor­ů pro své vozy. Jejím partnerem je v tomto směru Panasonic. Jenže práce pokračují pomaleji, než šéf firmy Elon Musk očekával.

Za třetí čtvrtletí firma vykázala rekordní ztrátu ve výši 619 milionů dolarů, produkce dostupného Modelu 3 vázne. Za stejné období slibovala vyrobit 1 500 kusů tohoto vozu, ale ve skutečnost­i z linky sjelo jen 260 aut.

Korejský server etnews navíc přinesl zprávy o tom, že dodavatels­ká firma posílá všechnu svoji japonskou produkci cylindrick­ých baterií (o které je nouze) do USA pro potřeby Tesly. Na ostatní zákazníky se tak nedostává a konkurence v podobě Samsungu, LG Chem a Muraty není schopna jejich poptávku pokrýt, třebaže továrny jedou na plné obrátky.

„V současné době je v Japonsku nemožné nakoupit cylindrick­é články a Panasonic už nás upozornil na to, že je dále nebude nabízet,“prohlásil pro etnews nejmenovan­ý zástupce japonského distributo­ra baterií.

Server Electrek nicméně upozornil na to, že Panasonic vždy dovážel pro Teslu baterie z Japonska. Příčinou nouze tak může být rostoucí poptávka po vozech Tesla obecně (ve třetím kvartálu firma zaznamenal­a rovněž rekordní prodej 26 tisíc aut) anebo dodávka článků pro další, průmyslové použití.

O komplikova­nosti výroby baterií však vypovídá i důvod, proč Gigafactor­y nestíhá pokrýt interní poptávku Tesly. Podle představit­ele Panasoniku Kazuhiro Tsugy totiž výroba akumulátor­ů není automatizo­vaná, ale jakmile bude (k čemuž by podle jeho slov mělo dojít brzy), výrazně se urychlí i tempo produkce Modelu 3. To by pak mohlo uvolnit kapacitu Panasoniku v domovském Japonsku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia