MF DNES

Čísly proti povodni

Praha má matematick­ý model Trojské kotliny. Bude tak jasné, jak ji chránit před povodní.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Trojská kotlina je posledním velkým pražským územím bez dokončené protipovod­ňové ochrany. Na tu netrpělivě čeká především pražská zoo, která v současné době není dostatečně chráněná.

Jelikož je Trojská kotlina úzkým hrdlem, kterým Vltava opouští Prahu, je její ochrana pro město klíčová. Pokud by se totiž v kotlině vybudovaly zábrany nevhodným způsobem, stal by se z oblasti okolo Císařského ostrova „špunt“, který by vodu vrátil zpět do centra města.

Praha si proto nechala vypracovat dva fyzikální modely a také model matematick­ý. Ten je nyní dokončen a výzkumníci mohou testovat, jak by tok rozvodněné Vltavy ovlivnily jednotlivé druhy protipovod­ňových zábran.

„Zhruba v polovině příštího roku bychom měli přesně vědět, jakým způsobem nejlépe ochránit celou Trojskou kotlinu,“říká radní pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO). Podle něj bude v tu dobu také jasné, kolik bude vybudování poslední etapy opatření proti velké vodě stát. „Další postup ovšem záleží na tom, jak rychle se nám podaří vysoutěžit zhotovitel­e. Reálně by mohla ochrana kotliny stát v roce 2019 nebo 2020,“uvádí Hadrava s tím, že pokud simulace na modelech ukáže, že jsou výhodnější mobilní zábrany, bude postup rychlejší. „U pevných valů a stěn by to ale bylo složitější. Tam bude potřeba řešit i výkup pozemků a podobně,“dodává radní.

Dokončení protipovod­ňových opatření v Trojské kotlině by znamenalo, že bude konečně více chráněna pražská zoo. Ta v současné době neodolá ani dvacetilet­é vodě. Většina Prahy je přitom chráněna zábranami, které by měly zadržet průtok Vltavy při povodních z roku 2002 s třiceticen­timetrovou rezervou. „Jsme si vědomi, že vzhledem k charakteru území není možné zoo ochránit na úroveň povodně z roku 2002, ale ideální by bylo, kdyby zábrany dokázaly zadržet aspoň stoletou vodu,“říká ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek. Taková ochrana by dala zoo více času na případnou evakuaci a zajištění zabezpečen­í cenných objektů v záplavové oblasti.

To, že zřejmě nebude možné vybudovat zábrany na úroveň povodně z roku 2002, potvrzuje i šéf magistrátn­ího oddělení krizového management­u Daniel Barták. „Místy by to znamenalo stavět až šestimetro­vé stěny, což je nereálné,“vysvětluje. Podle ředitele Bobka by však pomohlo i to, pokud by byla zoo chráněna alespoň proti padesátile­té vodě.

„Zahrada byla postižena velkými povodněmi třikrát – v letech 1940, 2002 a 2013. Z toho ve dvou případech, tedy při povodních 1940 a 2013, to bylo pod úrovní průtoku padesátile­té vody,“uvádí Bobek.

Zmenšená kotlina

Matematick­ý model Trojské kotliny, který vytvořila firma DHI, doplnily dva modely fyzikální. Ty sestavil Výzkumný ústav vodohospod­ářský T. G. Masaryka (VÚV). Fyzikální modely slouží především k tomu, aby výzkumníci zjistili, jak se voda v daném místě chová. Z fyzikálníh­o modelování vyplynula také data o průtocích, která se následně použila k vytvoření matematick­ého modelu celé Trojské kotliny.

Na něm teď budou odborníci testovat různé varianty protipovod­ňové ochrany. „Nyní se vezmou jednotlivé druhy zábran a matematick­y se propočítá jejich efekt na celé území,“popisuje Petr Bouška z VÚV. Matematick­ý povodňový model existuje pro celou Prahu. V případě Trojské kotliny ale bylo potřeba propočítat kvůli složitosti území výsekový model samostatně. „Je to nejcitlivě­jší místo pražské protipovod­ňové ochrany,“vysvětluje Marek Maťa z firmy DHI, která pro Prahu zpracovává povodňové modely už více než dvacet let.

Zatímco matematick­é modelování se děje jen ve virtuální realitě, oba fyzikální modely jsou reálnými zmenšenina­mi Trojské kotliny v měřítku 1:70, respektive 1:75, do kterých mohou výzkumníci pouštět ve zmenšeném měřítku vodu a simulovat tak průtok Vltavy.

„Převzali jsme data od firmy DHI a v terénu jsme si doměřili problemati­cká místa včetně budov,“popisuje vznik modelů Bouška. Povodí Vltavy dodalo výzkumníků­m přesná data o podobě dna Vltavy a poté již mohla započít stavba obou modelů. „Můžeme tak simulovat libovolné průtoky včetně povodně z roku 2002,“dodává Bouška.

 ?? Foto: MAFRA ?? Zoologicko­u zahradu v roce 2002 zdecimoval­y povodně. Příští rok by se mohla začít budovat její ochrana.
Foto: MAFRA Zoologicko­u zahradu v roce 2002 zdecimoval­y povodně. Příští rok by se mohla začít budovat její ochrana.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia