MF DNES

Na adventní akci předvedli medvěda, řeší se jeho týrání

- více o kauze na idnes.cz/praha

Na adventní akci Prahy 10 na Kubánském náměstí v sobotu předváděli krotitelé živého medvěda, což na sociálních sítích vyvolalo vlnu nevole. „O zařazení živého medvěda do programu adventní akce jsem nevěděl. Budu požadovat jasné vysvětlení, jak je možné, že v 21. století někdo podporuje vystupován­í divokých zvířat spoutaných v řetězech,“komentoval starosta Prahy 10 Vladimír Novák (ČSSD) fotky medvěda na facebookov­é stránce Prahy 10.

Že o účasti medvěda na akci zastupitel­stvo nevědělo, potvrdil i 1. místostaro­sta Prahy 10 Tomáš Pek (TOP 09). „Ze strany politiků nebyl žádný medvěd na akci požadovaný, složení programu není v činnosti politiků. Kulturní odbor se prostě rozhodl vytvořit nějaký program, který následně realizoval,“řekl.

Týrání zvířete i to, že by ho předváděl v řetězech, ale rázně odmítl majitel medvěda Jaroslav Kaňa. „Medvěd určitě nebyl v řetězech, ale na vodítku. Zvláštní je, že když je na vodítku pes, tak to nikomu nevadí. Jezdíme s ním po akcích celý život a on se na ně těší, protože ví, že tam bude jen sedět a žrát piškoty. Je to třísetkilo­vá šelma, kdyby se mu do něčeho nechtělo nebo se mu něco nelíbilo, tak s ním nic neudělám,“uvedl pro MF DNES. (kš)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia