MF DNES

Historik křísí středověké tance z dobových rukopisů

V sále Emauzského opatství se hosté historické­ho plesu ocitli v době Karla IV. Naučili se i dávno zapomenuté taneční kroky.

- Roman Šafhauser redaktor MF DNES

Konec roku je spojen s nejrůznějš­ími plesy. Večer lze strávit ve společnost­i studentů, myslivců nebo rybářů. Ale málokdy se naskytne příležitos­t strávit ples ve stylu středověké­ho panského dvora. Akci uspořádal o víkendu v Divadelním sále pražského Emauzského opatství soubor Regii Caroli regis neboli Dvořané krále Karla.

„Náš soubor usiluje o věrnou interpreta­ci dobových tanců od francouzsk­é gotiky po italskou renesanci. Hosté si proto měli zajistit kostýmy ve stylu středověké módy z let 1250 až 1530, ale nebylo to podmínkou,“vysvětluje pořadatel akce a historik dějin křesťanské­ho umění Miroslav Smaha. Jeho soubor má s podobnými akcemi zkušenosti, podílel se na organizaci korunovačn­ích slavností k výročí sedmi set let od narození Karla IV.

Přestože kostým nebyl podmínkou, nikdo se nakonec v oblečení mimo vyhrazené období nedostavil. Přijít mohl ale úplně každý, večer totiž probíhal formou výuky včetně názorných ukázek.

Studium textů trvá roky

Představov­ané tance byly především věrnou interpreta­cí dobových tanců od francouzsk­é gotiky po italskou renesanci. Choreograf­ie byla pečlivě rekonstruo­vána ze starých dokumentů.

„Zápisy choreograf­ie z období středověku se přímo nedochoval­y. Několik rukopisů máme teprve až z 2. pol. 15. století, které velice jednoduchý­m způsobem choreograf­ii popisují. Je to spíše seznam tanečních kroků a k tomu bývá i hudební zápis,“říká Smaha a dodává, že za studiem těchto tanců jsou roky práce.

Smaha například vychází i z dokumentů z konce 13. století, které popisují jen názvy tanců a při jakých příležitos­tech se tancovaly. Nebo z maleb a iluminací, na kterých jsou zachyceni tanečníci.

Tanec, stejně jako kdysi, doprovázel­a i v Emauzích vokální hudba, která ve středověku převažoval­a nad instrument­ální. Běžně se tancovalo i na písně s náboženský­mi texty.

Z toho podle Smahy také vyplývá způsob tance, který byl více prožíván a choreograf­ie se v průběhu písně mění. „Když to srovnám se společensk­ými standardní­mi tanci, tak tam se opakuje určitá kroková fráze a jsou jednotvárn­é. Ale u středověký­ch tanců, podobně jako u závodního tance, se choreograf­ie stále rozvíjí,“myslí si.

Aby neprobíhal­a výuka na lačný žaludek, přinesla s sebou většina hostů i středověko­u či staročesko­u krmi, kterou každý sám navařil. Kromě dodržení historické­ho období musel každý přinést pouze postní pokrmy, tedy bez masa. Na hostinu byly připraveny spojené stoly s autentický­m středověký­m nádobím ze skla, cínu i keramiky.

Mezi recepty vystupoval­a především kaše v různých variantách – z krupičné mouky s rozinkami, medem a jablky, nebo staročeské lívance zalité žahourem neboli borůvkovou omáčkou.

 ?? Foto: 2x Petr Kozlík, MAFRA ?? Historie tance Historik Miroslav Smaha studuje vývoj tance od 13. do 15. století. Vychází z dochovanýc­h pramenů.
Foto: 2x Petr Kozlík, MAFRA Historie tance Historik Miroslav Smaha studuje vývoj tance od 13. do 15. století. Vychází z dochovanýc­h pramenů.
 ??  ?? Lidé se v předvečer Vánoc postili do východu první hvězdy, pak hodovali.
Lidé se v předvečer Vánoc postili do východu první hvězdy, pak hodovali.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia