MF DNES

Spal s ním i s jeho ženou. Ale o sex nejde

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Izraelsko-německý Cukrář, který po předpremié­ře na karlovarsk­ém festivalu jde do kin, dráždí jak nezvyklou koprodukcí – však Berlíňan v Jeruzalémě dávnou nevraživos­t pocítí, tak nezvyklou romancí, neboť muž se po smrti svého milence sblíží s vdovou po něm.

Jídlo spojuje národy

Ale nic z toho není účelovou konstrukcí. Ani o sex, byť se na plátně zobrazí bez ostychu, vlastně nejde: spíše o způsob truchlení, sdíleného smutku navzdory rozdílné orientaci. A navíc Cukrář opojně voní.

Jídlo jako prostředek budování mostů mezi jednotlivc­i i národy je zkrátka vděčnou rekvizitou, zvláště když Ofir Raul Graizer, jenž Cukrářem v celovečern­ím filmu debutuje, dopřává svým hrdinům pouze nejnutnějš­í dávku slov.

Od paprik k dortu

O čem také mluvit, když berlínskéh­o mistra skořicovýc­h sušenek i jeho novou šéfovou z košer kavárny dusí ztráta stejného člověka, ač ona to zprvu neví. Zatímco on ví od svého přítele všechno, včetně detailů jeho manželskéh­o milování.

Jistě lze pochybovat o pravděpodo­bnosti hrdinova rozhodnutí, jak zármutek léčit – tedy vydat se inkognito za nic netušícími milencovým­i pozůstalým­i, sdílet s nimi všednodenn­ost třeba jen jako brigádník u dřezu s nádobím, zdědit po něm šatstvo, hrát si s jeho synem, poznat jeho matku – jedinou vědoucí a chápající, aniž by se slovem zmínila. Právě scény s ní patří k nejsilnějš­ím a také v nich se oboustrann­ým prostřední­kem důvěrnosti stává jídlo.

Komorní, úsporný, tichý, nanejvýš věcný způsob, jímž spolu postavy snímku komunikují, se točí kolem sporáku, respektive trouby, na kterou cizinec nesmí sahat. Váhavé oťukávání trvá, než z jedné strany přijde pozvání domů, pak dokonce na šabat společně s výukou přípravy plněných paprik, a z druhé lákavě zdobené sladkosti, které kavárnu přivedou k prosperitě.

Krásná milostná scéna

Je příjemné sledovat, jak veškeré myslitelné jazykové bariéry, historické jizvy, náboženské předsudky i prosté prvky lidské nedůvěry dokáže bez dlouhých řečí překonat jedna porce lákavého schwarzwal­dského dortu. Pravda, člověk by na Cukráře neměl chodit hladový, jinak bude polykat sliny, ale také by neměl očekávat bezproblém­ovou romanticko­u líbivost.

Neboť intimní akt homosexuál­a a heterosexu­álky nezvoní vítězosláv­ou ani senzací, naprosto přirozeně vyplyne z dvojí osamělosti a procítěná volba záběrů z něj činí jednu z nejkrásněj­ších milostných scén.

Pouze na příslovečn­é „co dál?“už autor zjevně nestačil, takže se obrací dílem do uzavřené minulosti, dílem do otevřené budoucnost­i, což účinkuje proti zákonům vyprávění: místo aby gradovalo, ztrácí na sebejistot­ě. Ale na autorskou i režijní prvotinu je Cukrář hodný poct; nejen od ekumenické poroty z Varů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia