MF DNES

Generálka za dvě

Hokejová reprezenta­ce na testu před OH vyhrála tři ze tří duelů. Kdo si řekl o letenku do Koreje?

- Robert Sára sportovní reportér MF DNES

Divadelníc­i prý nemají vydařené generálky příliš v lásce. Že to před premiérou nevěstí nic dobrého, zatímco jsou-li závěrečné zkoušky na jevišti plné přehmatů, soubor to lépe připraví. Jenže lze se zlobit na hokejovou reprezenta­ci, že se z posledního předolympi­jského turnaje v Moskvě vrací se třemi výhrami a velmi slušným dojmem?

Ne! Zkrátka divadelní pověry na sportovní scénu nepatří. I když... „Nechci říkat, že převládá spokojenos­t, protože je pořád na čem pracovat a chceme zůstat pevně nohama na zemi,“řekl kouč Josef Jandač pro ČTK po včerejší výhře 4:1 nad Švédskem. „Ale měli jsme více lepších momentů než těch horších.“

I z těch slov lze pochopit, že to nebyl z české strany krystalick­y čistý výkon bez much. I tato generálka měla přehmaty, z nichž straší hlavně první dvě třetiny středečníh­o duelu v Praze proti Finsku. Rovněž start proti Kanadě byl ospalejší.

Nelichotiv­á byla statistika na vhazování, což se jeví jako dlouhodobě­jší český problém, stejně tak mnohdy zbytečná vyloučení. Zároveň je třeba opačný, pozitivněj­ší pohled, jejž shrnul kapitán Martin Erat: „V obraně hráli kluci neskutečně skvěle. Posouvali puky dopředu a třeba Švédy jsme přečíslova­li, občas jsme je motali. Je to pro nás velká porce sebevědomí, když víme, že se nemusíme bát hrát ani proti Švédům nebo Kanadě.“

Právě reprezenta­ční navrátilec Erat byl jedním z těch, pro které byl turnaj testem, zda má na to odjet do Koreje. Verdikt? Uspěl! Ač ve hře 5 na 5 třeba tolik nedominova­l, v přesilovká­ch se projevila jeho chytrost i um. Navíc národní tým dlouhodobě postrádá lídra. Kovář či Červenka nejsou těmi typy, takže Eratovi „céčko“nejspíš zůstane. „Hrál pro tým, spolehlivě plnil tu roli i mimo led. Dovedl mužstvo ke třem vítězstvím, takže jsem maximálně spokojený,“řekl Jandač.

Kdo dál (asi) získal letenku? U brankářů je to jasné – pofrčí Furch, Francouz a po odchodu Mazance do zámoří jako trojka Bartošák. Z beků si už místo na palubě může vybírat Mozík, jehož jako jediného chválil Jandač jmenovitě. Turnaj hráči, který se před sezonou vrátil z Ameriky, vyšel náramně. Stálicemi jsou Kundrátek, Jordán, Kolář. Korea nemine ani Nakládala, který v Rusku chyběl. A jelikož chce kouč na olympiádě sázet na zkušené, dostane se zřejmě i na dalšího navrátilce, Ondřeje Němce. „Jak podrží puk a dodá sebevědomí ostatním, to je paráda,“řekl o něm Erat.

Celkem Jandač nominuje 15. ledna osm beků. Těžko mezi nimi bude Šulák, který si dveře nejspíš zabouchl. Otázkou je, zda se v lize zvedne Zbyněk Michálek.

Co útok? Jsou hráči, kteří už před turnajem měli podle Jandačovýc­h slov své jisté – Řepík, Birner, Kovář, Radil, což prvně jmenovaný jen potvrdil. Navíc už po nominaci kouč tvrdil, že sestava se z 80 až 90 procent podobá té olympijské. Těžko tak proti Moskvě přijde v útoku nějaká překvapivá volba, spíš musí Jandač a jeho ansámbl „risknout“, zda na hry povolá Červenku i třeba Robina Hanzla, kteří teď nejsou zdravotně fit. Jestli například na kanonýra Růžičku zbude přesilovko­vá role snajpra. A hlavním rébusem budou centři. „Nemáme tolik schopných bulařů. Na mezinárodn­í scénu máme hrozně křehké hráče. Holík, Koukal, Mertl jsou kluci drobnější, šikovní, chytří, ale když máte proti sobě dvoumetrov­é chlapy, tak se blbě hraje,“uvedl Jandač.

Na druhou stranu Koukal si výborně vedl v oslabení, a jsou-li hráči výkonnostn­ě podobní, což se u mnoha českých forvardů dá říct, rozhodne o nominaci specializa­ce.

Navíc to nebude taková „řezničina“. Na 14 míst pro útočníky je 18 až 20 aspirantů, a když si v půlce ledna přidáte aktuální zranění, rozhodně se Jandač nepromění v kata Mydláře. „Kostru máme,“říká. Po Vánocích rozjede se svými pomocníky finální hledání. Asistent Kalous rovněž pojede do Davosu na Spenglerův pohár, kde hrají Kanada a Švýcarsko. A v půlce ledna vyřkne oněch 25 vyvolených.

 ??  ?? Vítězný tým Hokejoví reprezenta­nti vyhráli na Channel One Cupu i třetí zápas, včera v Moskvě porazili Švédy. Foto: Reuters
Vítězný tým Hokejoví reprezenta­nti vyhráli na Channel One Cupu i třetí zápas, včera v Moskvě porazili Švédy. Foto: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia