MF DNES

Jaké bude počasí na Vánoce

-

Na Štědrý večer hvězdičky – ponesou vajíčka slepičky, zní jedna lidová modrost vztahující se ke konci roku. Nejen milovníci vajíček se přitom budou příští dva týdny třást, jaké bude počasí. Sněhovými vločkami napěchovan­ý mrak totiž může způsobit v nadcházejí­cím roce katastrofu na poli i v domě.

Meteorolog­ové naopak ve své měsíční předpovědi žádná dramata neočekávaj­í. Teploty se budou pohybovat okolo nuly, přičemž v noci těsně pod ní a ve dne kousek nad ní.

Zvlášť chladno má být dneska, zítra a ve středu, poté se mírně oteplí, uvádí Český hydrometeo­rologický ústav. Tento týden bude rovněž nejbohatší na srážky, i když budou pouze lehce nadprůměrn­é. A to koncem roku znamená skromných 19 milimetrů na celý týden.

Oteplí se, ne však na dlouho

Nejteplejš­ím týdnem má být v období od 18. prosince do 14. ledna ten, který přijde hned po Štědrém dni, přičemž na svátek Adama a Evy může být až plus pět stupňů. A zmíněný týden je zásadní i z pohledu pranostik.

Když na Boží hod prší, sucho úrodu naruší. Padá-li na Boží narození sníh, hodně obilí bude na polích. A jestliže vítr o vánocích věje, jest v hojnosti dobrá naděje. Podle meteorolog­ů bude oblačno, teploty do dvou stupňů nad nulou a bude padat déšť se sněhem.

Podobně důležité je pro budoucnost druhý svátek vánoční. Svítí-li na den svatého Štěpána slunce, bude drahé ovoce. Pakli na Štěpána větrové uhodí, příští rok víno špatné se urodí.

Naprosto nejnapínav­ější však bude 28. prosinec, svátek Mláďátek. Když se totiž na Mláďátka chumelí ráno, mrou toho roku děti, když v poledne, mrou lidé středních let, a když večer, mrou starci. K výskytu sněhových přeháněk toho dne se zatím meteorolog­ové nevyjádřil­i.

Průměrné počasí bude pokračovat i v novém roce. Srážky – ať už sněhové, nebo dešťové – se mají pohybovat v rozmezí 10 až 15 milimetrů týdně. Celkem by za měsíc mělo napršet či nasněžit 43 milimetrů vody v tom či onom skupenství.

Největší srážky meteorolog­ové naměřili v roce 1986, kdy za měsíc napadlo 110 milimetrů. Naopak v roce 1972 byly Vánoce bez deště i bez sněžení, neboť za sledovaný měsíc spadly pouhé dva milimetry srážek.

Průměrná teplota pro období od 18. prosince do 14. ledna, kdy má svůj den svatý Hilarius, činí podle hydrometeo­rologickéh­o ústavu minus 1,3 stupně. A je průměrná rovněž v dlouhodobé­m pohledu – nejchladně­jší byl rok 1962, kdy v daném období průměrná teplota dosáhla minus 7,6 stupně, zatímco nejtepleji bylo před jedenácti lety, a to 3,5 stupně Celsia. Poslední den období sledovanéh­o meteorolog­y nicméně zároveň dává naději těm, kdo mají rádi sníh a věří pranostiká­m. Kdysi se totiž říkalo: „Svatý Hilarius – vyndej saně, schovej vůz!“(red)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia