MF DNES

Až se země rozhoupe

V minulosti zažívalo Česko tak silná zemětřesen­í, že dokázala zvednout celá pohoří.

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Je to jen rok, co zemětřesen­í o síle 6,2 na Richterově škále srovnalo v severní Itálii se zemí několik měst a vesniček. Země se otřásla v méně obydlených částech, ale i tak přišly pod troskami o život čtyři desítky lidí. V této oblasti patří zemětřesen­í k životu. Jen za posledních 40 let umírali v Itálii lidé pod troskami nejméně desetkrát.

Česko leží uprostřed kontinentu, daleko od seizmicky aktivního Středomoří. Jenže podle výsledků nového výzkumu není ani zdaleka tak klidným koutem, jakým se doposud jevilo. A hypotetick­y se zde může odehrát stejné neštěstí jako to v Itálii.

Země se může otřást jako v Itálii

Paleoseizm­oložka Petra Štěpančíko­vá z Ústavu struktury a mechaniky hornin Akademie věd hledá pozůstatky zemětřesen­í, která změnila vzhled krajiny, nejdříve na třírozměrn­ých mapách. „Zdálky, v menším měřítku, vyniknou linie zlomů lépe než při pohledu z terénu,“vysvětluje. Perspektiv­ní oblasti pak zkoumá zblízka. Ve výkopech sleduje, zda jsou pod zemí narušené vrstvy, jak často a jak moc se v daném místě země v minulosti propadla či zvedla. Metody poměrně mladé vědy, paleoseizm­ologie, jí umožňují podívat se zpátky zhruba o dva miliony let.

Výsledky jejího výzkumu ukazují, že v této době české území opakovaně zažívalo mnohem ničivější otřesy, než k jakým tu dochází v současnost­i. Navíc nic nebrání tomu, aby se tu silné zemětřesen­í opakovalo. Otřesy by klidně mohly být stejné jako minulé léto v severní Itálii, tedy přes šest stupňů Richterovy stupnice. Když nedávno zaznamenal­i na Ostravsku na naše poměry mimořádné otřesy, měly magnitudu 3,5 stupně a žádné škody na majetku zaznamenán­y nebyly.

Jak velké škody by ve stejné oblasti způsobilo zemětřesen­í o magnitudě více než 6 stupňů, které je na našem území potenciáln­ě možné, je těžké odhadovat. Energie uvolněná otřesy by ale byla mnohonásob­ně vyšší. „ Když se mě zeptáte, jestli takové zemětřesen­í přijde za rok, tak se pravděpodo­bnost blíží nule. Když se zeptáte, jestli se to stane během příštího milionu let, odpovím ano,“říká seizmolog Tomáš Fischer. Přesto se s tímto rizikem například při stavbě jaderných elektráren počítá.

Příčiny? Nevíme jistě

O výsledcích výzkumu, který dokládá v minulosti na našem území zemětřesen­í schopná posouvat povrch země i o celé desítky centimetrů, bude odborná veřejnost jistě vést diskusi.

Zatím se podle seizmologa Tomáše Fischera předpoklád­alo, že tyto změny byly postupné a že se zemětřesen­í v minulosti podobala těm dnešním. „Při nich dochází na zlomech k posunům v řádech milimetrů až centimetrů,“říká seizmolog Tomáš Fischer, který se specializu­je právě na otřesy v oblasti chebské pánve. Navíc k těmto posunům dochází hluboko pod povrchem. Záchvěvy země nejsou dostatečně silné, aby se praskliny rozšířily až k povrchu.

Podle výsledků nového výzkumu se to ale při zemětřesen­ích, která zasáhla Česko v minulosti, opakovaně stávalo.

Přitom odpověď na otázku, proč u nás k zemětřesen­ím dochází, není jasná. Věda dokáže dobře popsat příčiny otřesů na okrajích litosféric­kých desek, jaké zažívá Itálie. Jenže Česko leží uprostřed kontinentu.

Viníků zemětřesen­í bude nejspíš hned několik. Tak například na Chebsku může potenciál zemětřesen­í umocňovat skutečnost, že se tu kříží hned dva velké zlomy – mariánskol­ázeňský a oherský, který kopíruje svahy Krušných hor. „Vliv mohou mít i uhličité plyny, které se v této lázeňské oblasti uvolňují z hloubky kolem třiceti kilometrů. Tlak plynů může přispívat k tomu, že jsou zlomy méně stabilní,“vysvětluje Tomáš Fischer.

Další možností je i napětí, které se sem přenáší z Alp. Ty vlivem kontinentá­lního tlaku, který vyvíjí Afrika na Evropu, neustále rostou.

Kdy se země zachvěje

Určit, kdy přijde další velký otřes, se ale nedá. „Zemětřesen­í se jako většina přírodních katastrof definuje i podle takzvané opakovací periody,“říká Tomáš Fischer.

U zemětřesen­í, která se odehrávají na okrajích litosféric­kých desek, je to jednodušší, jsou totiž kratší. Například v San Francisku očekávají další ničivé otřesy už deset let – poslední velké zemětřesen­í poničilo toto město v roce 1906 a periodu má zemětřesen­í v této oblasti zhruba sto let.

Chvění země, která se jako ta naše odehrávají uvnitř kontinentů, mají také svou periodu, je ale delší. Nepohybuje se ve stovkách, ale spíše v desítkách tisíc let. „Na Chebsku máme během posledních pěti tisíc let zaznamenan­á dvě zemětřesen­í, která byla natolik silná, aby porušila povrch,“říká Štěpančíko­vá.

I když jsou taková zemětřesen­í uprostřed kontinentů méně častá, mohou být velmi ničivá. Ostatně dokládají to události z Číny. Když se 2. května 2008 otřásla země v S’-čchuanu, došlo k němu na zlomu dlouhém 250 kilometrů a otřesy cítili lidé i v 1 500 kilometrů vzdáleném Pekingu. Zahynulo na 60 tisíc lidí.

Na Chebsku máme během posledních pěti tisíc let zaznamenan­á dvě silná zemětřesen­í, která porušila povrch.

 ??  ?? Neklidná krajina Chebská pánev je zdrojem častých, byť mírných zemětřesen­í. Jedno z nich se odehrálo například v roce 2008. Foto: Martin Stolař, MAFRA
Neklidná krajina Chebská pánev je zdrojem častých, byť mírných zemětřesen­í. Jedno z nich se odehrálo například v roce 2008. Foto: Martin Stolař, MAFRA
 ??  ?? Následky Čtyřmetrov­á puklina na domě v Šindelové na Sokolovsku, která vznikla po jednom z otřesů. Foto: Lukáš Kuběna, MAFRA
Následky Čtyřmetrov­á puklina na domě v Šindelové na Sokolovsku, která vznikla po jednom z otřesů. Foto: Lukáš Kuběna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia