MF DNES

P Problém v síti

- Michal Strnad redaktor MF DNES

okřik „chceme síťovou neutralitu“nezní jako heslo, za nímž by se šikovaly zástupy demonstran­tů. Přesto se tak může stát. Čtvrteční rozhodnutí americké Federální komise pro komunikaci, které síťovou neutralitu ruší, totiž vybudilo do akce nejen otce zakladatel­e „sítě sítí“, ale i další zastánce její otevřenost­i, řadu celebrit i politiků.

1 V čem přesně spočívá pojem síťová neutralita?

Internet lze přirovnat k dálnici, jen se po ní neřítí automobily, ale data. Představte si, že jedete po klasické autostrádě a najednou se před vás zařadí vůz provozovat­ele oné dálnice a začne vás zpomalovat, aby v levém pruhu mohla prosvištět kolona s nějakým papalášem. Na internetu se mohou provozovat­elé chovat úplně stejně, mohou zpomalit datový tok některých služeb a upřednostn­it na jejich úkor jiné služby, které si za takové zacházení zaplatí, nebo dávat přednost svým vlastním produktům před konkurencí. Aby k tomu nedocházel­o, vzniklo pravidlo síťové neutrality – všechny weby, aplikace či obsah jsou si rovné. Jsou to jen jedničky a nuly.

2

Proč je rovnost dat důležitá?

Dokud si jsou data rovná, rozhodují o úspěchu či neúspěchu stránky či aplikací jejich uživatelé. Ale co se bude dít v hypotetick­ém případě, když se poskytovat­el připojení dohodne se streamovac­í službou YouTube na privilegov­aném zacházení a konkurenci zpomalí? Uživatelé se dostávají na druhou kolej, rozhodli za ně manažeři YouTube a jejich poskytovat­el připojení.

3 Jak dlouho ochrana síťové neutrality platí?

Od prapočátků internetu v 70. letech až do 90. let nikdo pravidla síťové neutrality nepotřebov­al – internet tak funguje přirozeně. Avšak pak se začaly objevovat první excesy a s nimi i diskuse o tom, jak jim zabránit. V USA podpořil síťovou neutralitu prezident Barack Obama a úřady na ni začaly dohlížet od února 2015, zhruba o rok později se přidala i Evropská unie.

4 Kdo může na zrušení síťové neutrality nejvíc vydělat?

V první řadě velcí poskytovat­elé internetov­ého připojení, kteří mohou začít vybírat peníze za lepší zacházení s obsahem, nebo naopak za to, že ho nebudou zpomalovat, či dokonce blokovat. Velmi pravděpodo­bně neublíží firmám typu Google či Facebook, které dorostly do takové velikosti, že si umějí na poskytovat­ele došlápnout a případně proti nim poštvat i jejich zákazníky. Někteří komentátoř­i jízlivě připomínaj­í, že na zrušení nejvíc vydělají právníci, protože se pravděpodo­bně vše začne řešit u soudu.

Pokud v nějaké garáži čeká na svou příležitos­t potenciáln­í druhý Apple či Microsoft, nemusel by se dočkat. Byť by jejich služby byly sebeinovat­ivnější, uživatelům internetu se budou šinout jako slimák, protože třeba YouTube dostane přednost. A tím zadusí nejen potenciáln­í konkurenci, ale možná i firmu, která mohla umožnit lidem cestování prostředni­ctvím teleportac­e. Kdo ví...

Díky neutralitě může poskytovat­el zákazníkům maximálně omezit jejich objem (FUP). Jak nepřehledn­ě by mohla nabídka vypadat v případě jejího zrušení, naznačuje třeba situace v Indonésii. Tamní poskytovat­elé připojení internet prakticky naporcoval­i – nabízejí balíčky pro video, pro Facebook či pro e-maily. Také případy z Maroka, kde tamní mobilní operátoři například blokovali hlasové služby aplikací WhatsApp apod. leccos naznačují. Objevují se však i hlasy, že by touha po neutralitě mohla vyústit v budování veřejných, třeba městských sítí. To by snížilo závislost Američanů na velkých poskytovat­elích, ale stálo by to miliardy dolarů.

Přímý způsob ne, ale využívají kličku v mezích zákona – poskytují data „zadarmo“. Pokud například u balíčku mobilních dat existuje strop na spotřebu dat FUP (což je minimálně v Česku standard) a některé hudební nebo videoaplik­ace z datového koláče neujídají, pravděpodo­bně jim dají zákazníci přednost. Příklad z Portugalsk­a, kde se tamní operátor MEO docela blíží složitosti indonéské nabídky, jen dokládá, že ani Evropa není žádný ráj síťové neutrality. Na její dodržování dohlíží na celoevrops­ké úrovni Sdružení evropských regulačníc­h orgánů v oblasti elektronic­kých komunikací (BEREC) a na národní úrovni pak místní regulátor, v Česku tedy Český telekomuni­kační úřad (ČTÚ).

První kontrolu poskytovat­elů připojení oznámil ČTÚ v lednu tohoto roku. V prosincové zprávě například poukázal na to, že prověřuje služby Vodafone Pass a T-Mobile StreamOn. Ty klientům umožňují zhlédnout videoobsah, aniž by si zruinovali data, nicméně tato výhoda se nevztahuje na reklamy – ty data spotřebová­vají a úřad zkoumá, zda je to v pořádku.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia