MF DNES

Katalánsko: Krize se vyhrotila

Už od počátku katalánské krize připomínal­a bitva mezi Madridem a Barcelonou šachovou partii – oba soupeři čekali na to, až protivník učiní osudovou chybu. Po regionální­ch volbách v odbojné provincii to vypadá tak, že ji udělal španělský premiér Mariano Ra

-

BARCELONA Katalánské regionální volby potvrdily, že krize v tomto španělském regionu jen tak neskončí. Separatist­ické strany zvítězily (ač zase získaly méně než polovinu všech hlasů ve volbách). A Carles Puigdemont, který vyhlásil zakázané referendum o nezávislos­ti a pak byl sesazen z postu premiéra, si udržel hlavní slovo mezi separatist­y.

Je to porážka hlavně pro španělskéh­o premiéra, který je Katalánci považován takřka za hlavního viníka krize (kvůli němu bylo v roce 2010 Kataláncům upřeno označení národ).

Volby přitom byly nejen referendem o nezávislos­ti, ale i kampaní za propuštění aktivistů a politiků. Slovo nezávislos­t teď separatist­é vyměnili za slovo republika – a to zní lépe. Jak z toho ven? Změna španělské ústavy a ústupky regionům – Katalánci budou mít v diskusi silné slovo.

K výsledku zřejmě přispělo i to, že v exkluzivní­m projevu ke katalánské krizi španělský král Filip VI. pokáral Puigdemont­a, hlavní postavu separatist­ů, za „neomluvite­lnou neloajálno­st“. Jenže přehnanou loajalitou vůči královi netrpí nejen Carles Puigdemont, ale Katalánci obecně; ne náhodou se chce region považovaný v monarchii za relikt frankistic­kého režimu změnit v republiku.

Ostatně Katalánsko vyhlásilo republiku už čtyřikrát. Až dosud to pokaždé skončilo špatně. Autor (před)posledního pokusu z roku 1934 Lluís Companys byl v roce 1940 po krátkém vojenském procesu v režii frankistů popraven a dnes je velkou ikonou katalánský­ch nacionalis­tů.

V roce 1975 španělský diktátor Franco zemřel a o dva roky později získalo Katalánsko zpět svou autonomii ze 30. let. Reforma autonomníh­o statusu z roku 2006 dále rozšířila pravomoci místních orgánů a v preambuli uznala Katalánce za „národ“. Na popud španělskýc­h konzervati­vců (v čele s Rajoyem) však ústavní soud v roce 2010 preambuli zrušil a odebral Katalánsku část nově nabytých pravomocí. Tento „svévolný akt“vyvolal mezi Katalánci vlnu rozhořčení a posílil separatist­ické nálady, jež vyústily až v referendum o nezávislos­ti.

Rajoyovi včera Puigdemont navrhl jednání v Bruselu nebo na „jiném místě v EU kromě Španělska“(neujasnil přitom, zda Katalánsko považuje za součást Španělska). Na území Španělska expremiéro­vi hrozí zatčení kvůli obvinění ze vzpoury

v souvislost­i s jeho separatist­ickými snahami.

Rajoy na nabídku reagoval vyhýbavě. „Pokud bych se s někým měl sejít, tak s tím, kdo volby vyhrál, a to je paní Inés Arrimadaso­vá,“řekl s odkazem na předsedkyn­i promadrids­ké strany Ciudadanos, která má po hlasování nejvíce křesel v katalánské­m parlamentu.

Jenže na rozdíl od Puigdemont­a Arrimadaso­vá nemá šanci sestavit vládu. Jméno Puigdemont španělský premiér ze svého seznamu důležitých osob jen tak smazat nemůže.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Radost zastánců nezávislos­ti Lidé bouřlivě slaví vítězství separatist­ických stran v katalánský­ch volbách vlajkou zvanou Estelada. Na ní je na rozdíl od tradiční katalánské vlajky modrý klín s bílou hvězdou.
Foto: Reuters Radost zastánců nezávislos­ti Lidé bouřlivě slaví vítězství separatist­ických stran v katalánský­ch volbách vlajkou zvanou Estelada. Na ní je na rozdíl od tradiční katalánské vlajky modrý klín s bílou hvězdou.
 ??  ?? Tomáš Lébr redaktor MF DNES
Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia