MF DNES

Jak podraží sváteční večeře

Za sváteční večeři oproti loňsku připlatíme rekordních 122 korun. Kompenzuje to ale růst mezd

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Za vánoční hostinu, při níž nemůže chybět rybí polévka, kapr s bramborový­m salátem a případně řízky, letos Češi zaplatí víc, než byli zvyklí v minulých letech. Z dvou desítek položek každoročně sledovanýc­h MF DNES jich oproti loňskému roku zdražilo osmnáct, zlevnila pouze cibule a slunečnico­vý olej. Nejvíce vydáme za rybu, maso na řízky a alkohol.

Koš dvaceti potravin, které jsou součástí sváteční tabule, kromě zmíněných potravin obsahuje kávu, šlehačku, pomeranče, becherovku, vermut (který cenou okolo dvou stovek odpovídá i lepšímu sektu) či pivo. Ceny majonézy Český statistick­ý úřad nesleduje, nahradili jsme ji proto tatarskou omáčkou. V seznamu chybějí vína, u nichž je značný cenový rozptyl v závislosti na kvalitě.

Jak Češi nákup surovin k přípravě vánočního menu pocítí ve své peněžence? V porovnání s loňským rokem zaplatí o 122 korun víc, v porovnání s nákupem před pěti lety byl letos košík o 208 korun dražší.

Procentuál­ně nejvíce zdražila vejce (o 52 %), reálně šlo o nárůst o deset korun. Pokud jde o výši částky, nejvíce narostla u tříkilovéh­o kapra (o 26 Kč) a u dvoukilové vepřové kýty na řízky (o 23 Kč).

Největší zdražení za 15 let

Meziroční nárůst položek na vánoční večeři o 122 korun je nejvyšší od roku 2002. Největší podíl na tom má rostoucí tuzemská ekonomika a s tím spojená inflace. Synonymem zmíněné inflace se ostatně staly právě potraviny – z největší části za ni totiž mohou.

Většině lidí nicméně vyšší útratu pohodlně kompenzuje nárůst mezd. Ta průměrná v Česku stoupla za poslední rok o 1 830 korun.

Naopak důchodce a další nízkopříjm­ové skupiny inflace netěší ani trochu. Při zvažované měsíční útratě pět tisíc korun za jídlo spolkne zhruba pětiprocen­tní nárůst cen potravin téměř veškerou valorizaci penzí. Ty se od ledna zvýšily o 308 korun.

„Potraviny musely začít zdražovat. V porovnání s Evropou jsou v Česku jedny z nejlevnějš­ích. Důvodem je i velká konkurence obchodních řetězců,“tvrdí zemědělský analytik Petr Havel. Na trendu nevidí kromě extrémního nárůstu cen některých potravin nic překvapivé­ho.

Nálada v obchodech je však dobrá. Češi více utrácejí za prémiové potraviny, které nekončí jen na slavnostní hostině, ale i v dárkových balíčcích. Sahají po pravém šampaňském, třtinových rumech, delikátníc­h sýrech i šunkách, které jindy nekupují.

Z piv je podle oslovených obchodníků nejčastějš­í volbou ležák Pilsner Urquell, který je opakovaně předvánočn­ím hitem slevových akcí. Cenu za půllitr plzně srazily řetězce až na 15 korun. Zákazníci přicházejí na chuť i speciálním pivům.

„Je vidět, že se důvěra Čechů v pozitivní budoucnost prohlubuje. Zákazníci více investují nejen do kvalitních, prémiových potravin, ale uskutečňuj­í i odkládané nákupy zbytného sortimentu,“popsala mluvčí sítě hypermarke­tů Globus Pavla Hobíková.

Zatímco spotřební zboží nakupují lidé od začátku prosince, nákupy potravin nechávají až na poslední chvíli. Prodejci hlásí nárůst nákupů o desítky procent oproti běžným dnům. „Prodej salámů oproti minulému měsíci stoupl až trojnásobn­ě. Podobně je na tom například majonéza a vlašský salát,“uvedla mluvčí Lidlu Zuzana Holá. Prodej sektu v diskontu stoupá až desetkrát.

Část zákazníků se přesto snaží nákupnímu peklu na vlastní kůži vyhnout. Roste počet objednávek s rozvozem do domu. Jídlo včetně kapra je tak možné sehnat na Štědrý den i po poledni, kdy už musí mít obchody ze zákona zavřeno.

Obecně lze říct, že letošní sváteční večeře bude bohatá. Vyšší cenu potravin převážily rostoucí platy a zatím jsou dobré vyhlídky i pro příští rok. „Mzdy se zvýší ještě o kousek rychleji než letos,“uvádí hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Přibývá však hlasů, které tvrdí, že tak vysoký růst platů je neudržitel­ný a může snížit konkurence­schopnost země.

„Prodej salámů oproti minulému měsíci stoupl v Lidlu až trojnásobn­ě.“

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia