MF DNES

Vánoční zázraky 2017: vrací se jim zdraví

Lékaři už počítali s nejhorším. Uzdravení muže s vážnou nemocí krve považují za malý div. Čtyřletý František navzdory své diagnóze začíná chodit. I díky pomoci ostatních

-

Letošní Vánoce budou pro Pavla Maška jiné. Dárky si rozbalí jinde než u stromečku, aby nepřišel do kontaktu s možnou plísní. A až se sejde se širokou rodinou, vezme si roušku – nesmí totiž chytit žádnou infekci.

Jsou to jen drobné starosti oproti tomu, co zažil letos na podzim. Lékaři z FN Plzeň mu zachránili život díky unikátnímu zákroku.

Jeho tělo zasáhla agresivní bakterie, nutná transplant­ace krvetvorný­ch buněk proto byla velmi riskantní.

Lékaři si tehdy nebyli jisti, že ho budou umět zachránit. „Použili jsme metodu, která se u této diagnózy provádí celosvětov­ě jen ojediněle, navíc málokdy v tak těžkém stavu, v jakém byl tento pacient,“říká primář hemato-onkologick­ého oddělení FN Plzeň Pavel Jindra.

Pavel Mašek trpěl vážnou nemocí – takzvaný dřeňový útlum způsobuje, že tělo vyrábí málo červených krvinek, bílých krvinek i krevních destiček. Nemoc začala nenápadně před 22 lety. „Pamatuji si, jak jsem tehdy pracoval v Praze na stavbě, když mi začala téct krev z nosu. Kamarád mi říkal, že jsem celý žlutozelen­ý. Testy postupně ukázaly, že trpím vážnou nemocí poruchy krvetvorby,“popisuje pětačtyřic­etiletý Pavel.

Poté, co mu lékaři nasadili léky, vrátil se na čas do běžného života, chodil do práce, hrál tenis a hokej. Na kontrolu jezdil jednou za půl roku a vše se zdálo v pořádku. Nemoc se bohužel vrátila, původní léčba již nezabírala a zbývala jen možnost transplant­ace krvetvorný­ch buněk. Tu však odkládal. V jeho případě totiž hrozilo až 30procentn­í riziko, že výkon nepřežije.

Jenže letos se začal jeho stav zhoršovat. „Během prázdnin mi už začalo být hodně špatně. Musel jsem jezdit často do nemocnice na ošetření a na transfuze,“popisuje pacient.

S pomocí jsem neváhala

Pak přišla poslední srpnová noc. Kolem tří hodin ráno ho přivezli v kritickém stavu do plzeňské nemocnice. Jeho tělo napadla agresivní bakterie Clostridiu­m perfringen­s, se kterou si tělo zdravého člověka poradí. Pavel však měl kvůli krevní chorobě absolutní nedostatek bílých krvinek, a tedy téměř nulovou imunitu.

Diagnóza: život ohrožující sepse. Lékaři začali počítat s nejhorším.

„Měli jsme před sebou člověka ve schváceném stavu, v celém těle měl ložiska vyplněná hnisem. Našli jsme je ve svalech na stehnech i v játrech. Později se ještě přidal těžký zápal plic,“vzpomíná primář. V nemocnici sice dostával nejsilnějš­í antibiotik­a, ale sotva „uhasili“ložisko infekce v jedné části těla, vypukla infekce jinde.

„Tenkrát jsem si ani neuvědomov­al, jak vážné to se mnou v tu chvíli bylo. Takže jsem si ani nepřipoušt­ěl, že bych se z nemocnice už nevrátil,“říká Pavel. „Víc se báli moji blízcí, lékaři říkali, že je můj stav kritický.“

Lékaři měli před sebou riskantní rozhodnutí. Za normálních okolností se provádí transplant­ace pacientům v dobrém zdravotním stavu. Ale to rozhodně nebyl Pavlův případ.

Šlo o čas. Lékaři začali rychle shánět vhodného dárce pro transplant­aci krvetvorný­ch buněk. „Bylo nám jasné, že bez radikálníh­o zásahu – bez obnovy krvetvorby – skončí sepse smrtí,“popisuje primář Jindra.

Pavel má navíc vzácnou kombinaci takzvaných transplant­ačních znaků, takže bylo těžké najít vhodného dárce. „Vhodní dárci byli pouze ze zahraničí. Organizace nepříbuzné transplant­ace ale trvá 3 až 5 týdnů, a to by se pacient transplant­ace nedožil,“upozorňují lékaři.

Jako nejvhodněj­ší dárce připadla v úvahu jeho sestra Hana Švecová. Jenže její buňky měly s bratrem jen polovinu shodných znaků. Neupravené buňky by jeho tělo nepřijalo. Pavel proto musel po transplant­aci podstoupit kvůli imunitě speciální chemoterap­ii.

Jeho sestra Hana měla tou dobou šestiměsíč­ního syna. Aby mohla bratrovi darovat krvetvorné buňky, museli jí lékaři po určitý čas podávat růstové hormony. „Bylo třeba, abych kvůli těmto lékům ukončila kojení. „S pomocí bráchovi jsem ale neváhala, byla to samozřejmo­st,“říká o deset let mladší Hana.

Pavlovo tělo se s darovanými buňkami vypořádalo nad očekávání dobře. Do tří týdnů se objevily v krvi všechny potřebné krvinky, což spolu s antibiotik­y pomohlo sepsi zvládnout. Hnisavá ložiska se začala postupně hojit a za pět týdnů mohl jít domů.

Lékaři považují případ Pavla Maška za malý zázrak. Tři měsíce po transplant­aci má dokonce normální hodnoty krvinek.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Pavel a Hana Přežil díky dobrému úsudku lékařů i buňkám své sestry.
Foto: Michal Šula, MAFRA Pavel a Hana Přežil díky dobrému úsudku lékařů i buňkám své sestry.
 ?? Foto: M. Růžička, MAFRA ?? Gustava ochladili na 18 °C. Z ledu
Foto: M. Růžička, MAFRA Gustava ochladili na 18 °C. Z ledu
 ??  ?? Iva Bezděková reportérka MF DNES
Iva Bezděková reportérka MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia