MF DNES

Ježíšek z Východu

-

Robert Oppelt reportér MF DNES

ežíšek v představác­h dětí svádí boj s všudypříto­mným Santa Clausem. Neviditeln­ý symbol proti obtloustlé­mu bělovousém­u muži v červeném, který dominuje hlavně zahraniční­m reklamám.

Duch českých Vánoc v tom má praxi. Před šedesáti pěti lety vrcholil boj s jiným nájezdníke­m – dědou Mrázem.

Zatímco Santa Clause podporuje vánoční byznys, na straně dědy Mráze stála ideologie. V padesátých letech minulého století musel Ježíšek zmizet. Do boje v barvách ruského dědy Mráze se v roce 1952 pustil osobně předseda českoslove­nské vlády Antonín Zápotocký. Dnes vyvolává jeho tehdejší štědroveče­rní projev úsměv, tehdy ale znamenal pro Ježíška konec potvrzený z nejvyšších míst.

„Vy, kteří dorůstáte, nepozoruje­te ani, jak mnohé se u nás v poslední době změnilo a mění. Ani legendární Vánoce nezůstávaj­í beze změny. Září dál vánoční stromky, čekají se dárky, ale mizí už jesličky,“obracel se k mladší generaci Zápotocký. „Malý Ježíšek, ležící ve chlévě na slámě vedle volka a oslíka, nad chlévem zářící betlémská hvězda, to byl symbol starých Vánoc. Proč? Měl připomínat pracujícím a bědným, že chudí patří do chléva. Když se mohl narodit a bydlet v chlévě Ježíšek, proč byste tam nemohli bydlet vy,“vykládal v projevu komunistic­ký politik. A sliboval světlé zítřky zbavené Ježíška.

Rudé hvězdy nad Betlémem

„Nastaly mnohé převraty. I Ježíšek vyrostl, zestaral, narostly mu vousy a stává se z něho děda Mráz. Nechodí již nahý a otrhaný. Je pěkně oblečený, v beranici a kožichu,“řekl v projevu.

Stejně jako s Ježíškem bylo nutno skoncovat i s celou křesťansko­u vánoční symbolikou. „Děda Mráz přijíždí k nám od Východu a na cestu mu září také hvězdy. Nejen jediná betlémská. Celá řada rudých hvězd na našich šachtích, tách, hutích, továra nách stavbách. Tyto rudé hvězdy hlásají ra- dost- ně, že vaši tatínkové a maminky splnili na svých pracoviští­ch úkoly čtvrtého roku první Gottwaldov­y pětiletky,“hlásal na Vánoce předseda vlády.

Podle historika, spoluautor­a knihy České Vánoce Petra Koury patří tato Zápotockéh­o řeč k nejznámějš­ím veřejným projevům z doby vlády komunistic­ké strany.

„Bývá opakovaně vyhledáván, přetisková­n i reprodukov­án, neboť se svojí absurditou řadí po bok takových perel, jako je projev Miloše Jakeše v létě 1989 na Červeném hrádku,“uvádí v knize.

S odstupem času zní jeho slova pro mnohé humorně, je ale třeba připomenou­t kontext doby. Tři týdny před Vánocemi byl v politickém procesu popraven Rudolf Slánský a deset dalších. Na Pražském hradě mezitím podepisova­l Klement Gottwald další tresty smrti a v Kremlu stále vládl Stalin.

Zrušit Vánoce si nedovolili ani komunisté. Od počátku padesátých let se ale snažili zlikvidova­t všechny křesťanské, ale i prvorepubl­ikové zvyky provázejíc­í oslavu těchto svátků. „Místo po staletí zakořeněný­ch tradic se pokusili společnost­i vnutit ateistické sovětské vzory, což se naštěstí nepodařilo,“uvádí Koura.

Plán tehdejších propagandi­stů byl jasný. Nadobro vymazat spojitost Vánoc s narozením Ježíše Krista. Ideologie ale šla ještě dále. Nesměly se veřejně zpívat koledy a z veřejných knihoven mizely knihy, kde se oslavovaly Vánoce. Patřila mezi ně i ta o legendární­m školáku Kájovi Maříkovi. Příběh chudého chlapce z hájovny, který se modlil, těšil na Ježíška a chodil zpívat na půlnoční mši, se nehodil stejně jako Karafiátov­i Broučci.

Stalinovy narozeniny

Komunistic­ký režim si byl dobře vědom, že staré zvyky a tradice je potřeba nahradit něčím novým. V případě vánočních svátků to byla podle Koury skutečnost, že jeho hlavní žijící ikona – Josef Stalin – slavila oficiálně narozeniny pouhé tři dny před Štědrým dnem, tedy 21. prosince.

Nejmohutně­jší oslavy se uskutečnil­y už v roce 1949. Ústřední výbor KSČ zřídil speciální vládní výbor, který měl oslavu Stalinovýc­h narozenin koordinova­t. Jeho předsedou se stal tehdejší ministr informací a osvěty Václav Kopecký. Místo vánočních témat zaplnily stránky novin oslavné články o „největším příteli českoslove­nského lidu“či básně, povídky nebo reportáže z oslav v továrnách. Tvář sovětského diktátora ozdobila dokonce „předvánočn­í“číslo dětského časopisu Mateřídouš­ka.

Vyhlášena byla také akce dary pro Stalina, které se shromažďov­aly na výstavě v pražském Veletržním paláci. Za týden ji navštívilo osmdesát tisíc lidí. To vše v době, kdy obchody zbožím rozhodně nepřetékal­y.

I přes úpornou snahu se Ježíška z českých rodin vyhnat nepodařilo. Veřejnému prostoru vládl děda Mráz, doma ale byl pořád Ježíšek. Veřejná prezentace Ježíška byla znovu povolena v roce 1956.

To byla podle některých historiků „odměna“za to, že byl v Českoslove­nsku klid. Zatímco v Polsku se demonstrov­alo a v Maďarsku povstání rozprášily sovětské tanky.

 ??  ?? Děda Mráz objížděl české regiony a navštěvova­l děti ve školách. Obvykle najatý herec často ani neuměl rusky. Foto: ČTK
Děda Mráz objížděl české regiony a navštěvova­l děti ve školách. Obvykle najatý herec často ani neuměl rusky. Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia