MF DNES

Vánoční strom republiky na mušce totalit

- — Robert Oppelt

Velký vánoční strom zdobí prakticky každé náměstí v Česku. Často u něj stojí i kasička projektu na pomoc potřebným. Jak ale tato originální tradice vznikla? Na počátku Vánočních stromů republiky přitom stál skutečný vánoční zázrak.

Spisovatel a novinář Rudolf Těsnohlíde­k se dva dny před Vánoci v roce 1919 vydal na procházku do odlehlého kouta lesů u Bílovic nedaleko Brna. Podle legendy chtěli uříznout s přáteli jedličku pro kamaráda. Hluboko v lese, stranou od hlavní cesty zaslechli podivný nářek.

Pod stromem našli roční holčičku, odloženou tak, aby ji nikdo nenašel. Zachráněné děvčátko bylo dopraveno do nemocnice s podezřením na zápal plic. Matka holčičky se sama později přihlásila polici. Dítě odložila, protože se ocitla v existenční tísni. Malou Lidušku si adoptovali manželé z Brna.

Těsnohlíde­k se rozhodl, že udělá všechno proto, aby se nic takového už žádnému dítěti nestalo.

Spojil se s organizací Péče o mládež a snad podle dánského vzoru se v roce 1924 rozzářil na brněnském náměstí Svobody první charitativ­ní Vánoční strom republiky spojený se sbírkou pro děti. O rok později se ke sbírce přidala také Praha, Bratislava a další města po celém Českoslove­nsku.

Význam vánoční sbírky vzrostl na počátku 30. let, kdy i do Českoslove­nska dorazila hospodářsk­á krize.

Vánoční stromy republiky se staly tradicí, kterou pak následujíc­í politické režimy třikrát zrušily. Poprvé se nerozsvíti­ly v roce 1939 po vzniku protektorá­tu. Nebylo totiž žádoucí, aby se připomínal­y tradice masarykovs­ké republiky. Vyzdobené stromy s pokladničk­ou se nakrátko vrátily po 2. světové válce. Pak ale tradice narazila na ideologii.

První republiku líčil komunistic­ký režim jako stát buržoazníc­h vykořisťov­atelů, kteří utlačovali dělníky. Do takového obrazu se sbírky pro potřebné děti příliš nehodily.

Navíc, žádné takové děti v socialisti­ckém Českoslove­nsku podle oficiální propagandy nebyly. O všechny obyvatele lidově demokratic­kého státu bylo podle ní dobře postaráno.

V prosinci 1948 podle historika Petra Koury stromy ještě stály, o rok později už Marta Gottwaldov­á naznačila, že jich nebude potřeba.

„Výtěžek letošních sbírek nebude odevzdán do nastavenýc­h rukou chudáků, bude věnován na zlepšení výbavy dětských útulků, jeslí, školek a podobných ústavů, kam docházejí děti pracujícíc­h matek a otců, kteří neznají nezaměstna­nost. Vánoční strom republiky letos poprvé nežebrá,“prohlásila tehdy prezidento­va manželka.

Stromy – už bez pokladniče­k – se na náměstích objevily ještě dvakrát. Zvyk byl v roce 1953 zrušen úplně. Těsnohlídk­em založená tradice opět nakrátko ožila v roce 1968, pod stromy se poprvé vybíralo pro nově vzniklou charitativ­ní organizaci Sdružení SOS vesničky – alternativ­u k dětským domovům. Do kampaně se zapojila i manželka tehdejšího prezidenta Ludvíka Svobody Irena. A skončila stejně rychle jako projekt SOS vesniček.

Na Pražském hradě se první porevolučn­í strom se sbírkou ve prospěch obnovených SOS dětských vesniček rozzářil v roce 1992.

Od té doby se v rozsvícení stromu a podpoře sbírky angažovaly první dámy Olga Havlová, Dagmar Havlová, Livia Klausová a Ivana Zemanová.

„Začátkem devadesátý­ch let byla sbírka ohromně úspěšná, v roce 1993 se vybralo neuvěřitel­ných 1,9 milionů korun. Počet sbírek i organizací pomáhající­ch dětem od té doby značně narostl, proto jsou výtěžky v posledních letech mnohem skromnější,“říká národní ředitelka SOS dětských vesniček Jindra Šalátová.

Do kasičky pod vánočním stromem na Pražském hradě mohou lidé přispět i nyní, a to až do 6. ledna 2018.

 ?? Foto: ČTK ?? Livia Klausová u vánočního stromu na Pražském hradě.
Foto: ČTK Livia Klausová u vánočního stromu na Pražském hradě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia