MF DNES

USA uhlazují hrozbu, že seberou peníze rebelům

-

Spojené státy zmírnily svou hrozbu, že zastaví finanční pomoc zemím, které je odsoudily v OSN za uznání Jeruzaléma hlavním městem Izraele.

Při protestním hlasování odsuzující­m americké rozhodnutí byly USA převálcová­ny v poměru 128 ku devíti. Hlasování se zdrželo 35 států a 21 zemí se ho nezúčastni­lo, mimo jiné Gruzie, Ukrajina nebo Keňa.

Ještě předtím Američané nezvykle dramaticky varovali země, které se připojí k protestu, že od nich nebudou dostávat finanční pomoc. „Berou si od nás stamiliony dolarů, dokonce miliardy, a pak hlasují proti nám,“uvedl například prezident Donald Trump.

USA jsou největším světovým dárcem, předloni například rozdaly řadě zemí celkem téměř šedesát miliard dolarů. Vedle toho jsou USA zdaleka největším plátcem v OSN.

Trumpovo varování ale nepadlo na úrodnou půdu, všichni velcí příjemci jako Afghánistá­n, Egypt, Jordánsko, Pákistán nebo Nigérie šli proti USA.

Zda prezident USA své varování naplní, není podle amerických médií jasné.

Několik hodin po hlasování americká diplomacie slova prezidenta zmírnila. Mluvčí ministerst­va zahraničí Heather Nauertová řekla, že zastavení pomoci „není hotová věc“. Žádné rozhodnutí prý zatím nepadlo, byť všechny možnosti zůstávají otevřené.

Agentura AP napsala, že je důležité, co Trump udělá, protože v sázce je nyní jeho věrohodnos­t.

Současně americká velvyslank­yně v OSN Nikki Haleyová řekla, že USA chtějí poděkovat zemím, které hlasování nepodpořil­y. Mezi nimi je i Česká republika. (zah)

 ?? Foto: Reuters ?? Nevzdáme se Protesty Palestinců proti rozhodnutí Trumpa uznat Jeruzalém hlavním městem Izraele včera pokračoval­y už 16. dnem.
Foto: Reuters Nevzdáme se Protesty Palestinců proti rozhodnutí Trumpa uznat Jeruzalém hlavním městem Izraele včera pokračoval­y už 16. dnem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia