MF DNES

Islanďané: Nejlepší jsou svátky pod dekou a s knihou

Společnost

-

Islanďané patří k nejnáruživ­ějším čtenářům na světě. Podle Mezinárodn­í asociace vydavatelů právě Island publikuje nejvíce knih na obyvatele na světě s výjimkou Británie. Nepřekvapí proto, že každý člen rodiny dostane na tomto ostrově o Vánocích knihu a většina lidí prý stráví Štědrý večer četbou.

Pro tuto tradici mají na Islandu dokonce vlastní termín – jólabókafl­ód, což v překladu znamená vánoční záplava knih, píše časopis Reader’s Digest. Ačkoli se pojem jólabókafl­ód vztahuje především k darování knih na Štědrý večer, v širším slova smyslu zahrnuje i několikatý­denní období před Vánocemi.

Vše startuje katalog

V listopadu na Islandu vychází katalog, v němž jsou zaznamenán­y prakticky všechny nově vydané knihy. Jakmile je katalog na světě, Islanďané začnou vybírat dárky pro své přátele a příbuzné.

„Tento katalog zvaný bókatídind­i je doručen do každé domácnosti v zemi a pro mnoho lidí na Islandu je to znamení, že nastává vánoční čas,“říká islandská novinářka Hildur Knútsdótti­r. „Pro Islanďany jsou Vánoce chvíle, kdy se pohodlně schoulíte pod deku na pohovku, často s hrnkem teplé čokolády, a pustíte se do čtení svých dárků,“popisuje.

„Kultura darování knih je hluboce zakořeněno­u představou Islanďanů o tom, jak trávit Vánoce,“dodává k tomu předseda Islandské asociace vydavatelů Kristján B. Jónasson. „Obyčejně si dárky předáváme 24. prosince a lidé stráví celý večer čtením,“vysvětluje.

Podle časopisu Reader’s Digest má tato vánoční knižní tradice v různých rodinách různé podoby. Někde si knihy nedávají, ale vyměňují. Každý člen rodiny zvolí ze své knihovny dílo, které se jemu líbí a chce ho doporučit ostatním příbuzným. Když se rodina sejde, knihy se vyloží na stůl a dotyční si vyberou, co mají největší chuť si přečíst.

Začala to válka

Tradice vánoční záplavy knih se na Islandu datuje od druhé světové války. Papír byl tehdy jedním z mála druhů zboží, které nebylo na příděl, takže Islanďané ještě více živili svou lásku ke knihám, píše se na stránkách jolabokafl­od.org.

I po válce se ale zvyk udržel. „Tato tradice vytrvala navzdory tomu, že v posledních desetiletí­ch se na trhu objevila spousta lákavých produktů. Masážní vanička na nohy, přístroj na výrobu sodovky, dokonce ani iPad nedokázaly změnit skutečnost, že kniha nadále zůstává preferovan­ým dárkem,“prohlašuje islandská spisovatel­ka Gerdur Kristnýová. „Vždycky jsem dostávala k Vánocům knížky. Živě si vzpomínám, jak jsem jako jedenáctil­etá dostala devět knih. Dívala jsem se na tu hromadu a připadala si tenkrát hrozně dospělá.“

„Díky jólabókafl­ód jsou na Islandu knihy pořád důležité,“říká islandský spisovatel, malíř a novinář Hallgrímur Helgason. „Na Islandu Výtvarnice, první žena s titulem Architekt roku, která tento obor nevystudov­ala je opravdu radost být spisovatel­em. Lidé naše knihy čtou, mají na ně svůj názor, milují je, či nenávidí. Na běžném vánočním večírku jde politika a sestry Kardashian­ovy stranou a diskutuje se o literatuře,“poznamenáv­á Helgason. (ČTK)

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Zima na Islandu Více než na polární záři, která je v zimě na Islandu častá, se místní dívají do knih, které si nadělují.
Foto: Shuttersto­ck Zima na Islandu Více než na polární záři, která je v zimě na Islandu častá, se místní dívají do knih, které si nadělují.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia