MF DNES

Ostrůvek klidu a míru. Už před osmdesáti lety

-

Je tradičním zvykem, že nejen lidem, ale i všemu živočišstv­u je vždy dopřáno příjemnost­i Štědrého večera. Také v pražské zoo je tento zvyk dodržován, třebaže finanční stav pokladny někdy působí hodně starostí, psala Národní politika na třetí straně svého poledního vydání před osmdesáti lety, 22. prosince 1937.

V té době, šest let po svém otevření, už Zoo Praha chovala více než tisíc zvířat. Pražané a návštěvníc­i Prahy obdivovali zejména devět lvů v čele se slavnou lvicí Šárkou či trojici „tlustokožc­ů“sestávajíc­í z hrocha Petra, nosorožce Maxe a slona Babyho.

„Stromeček ověšený sladkostmi stojí v jeho ubikaci. Ovšem vzdálen dosahu jeho chobotu. Loni se totiž stalo, že Baby očesal stromeček, dříve než mohly být rozsvíceny svíčky. Ovšem nejen slon se svými spolubydlí­cími, ale i medvědi, vlci a opice dostanou sladkosti. Šedému medvědu se dokonce dostane nejvytouže­nější pochoutky: kelímku medu.“

Navzdory tomu, že Vánoce 1937 byly v Praze bez sněhu a že titulky tehdejších novin již zněly velmi znepokojiv­ě, působí líčení příprav Štědrého dne v zoo velice romanticky. Jako by byla jedním z ostrůvků klidu a míru ve světě, který stál na prahu nejničivěj­ší bouře v dějinách.

Pro své návštěvník­y zoologická zahrada tím ostrůvkem klidu a míru určitě byla. A snad to alespoň na Vánoce 1937 platilo i pro její zaměstnanc­e a především zakladatel­e a ředitele prof. Jiřího Jandu.

O předcházej­ících měsících – bohužel – nic podobného rozhodně říci nelze. V tisku se propírala nejrůznějš­í obvinění i pomluvy namířené proti zoo a němu, počínaje údajným nákupem nevhodného masa, které mělo způsobit úhyn řady zvířat, přes zastřelení uprchlé lišky až po pokousání zřízence koněm Převalskéh­o. Národní listy to již v dubnu 1937 shrnuly velmi pregnantně: „Prof. Dr. Janda věnoval se vedení podniku s láskou a obětavě, ale veškerou moc vzalo mu z rukou politikaře­ní. Dnes je mimo rozhodován­í a znechucen.“

Pro Jiřího Jandu byly Vánoce 1937 poslední. Následujíc­ího roku, bezpochyby i v důsledku tlaku, který na něj byl vyvíjen, zemřel. Ať je i pro vás zoologická zahrada, kterou Janda založil a budoval, stále tím ostrůvkem klidu a míru. A aspoň o Vánocích zapomeňte na všechny problémy a prožijte je se svými blízkými tak, jako by byly vaše poslední.

 ??  ?? Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha
Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia