MF DNES

S jakou strategií na Kim Čong-una?

-

Severní Korea už před časem vstoupila do pomyslného jaderného klubu. Dokáže vyrábět jaderné zbraně i rakety, které můžou nukleární hlavice nést. Mohou zasáhnout Spojené státy i Evropu. Jak prohlašuje diktátor Kim Čong-un, jsou určeny výhradně k odstrašení Američanů.

I proto je logické, že se americký prezident Donald Trump na Korejském poloostrov­ě angažuje. Bohužel pro něj zatím bez výraznější­ch výsledků.

Ve snaze eliminovat Kimovo úsilí o status jaderné mocnosti a zlikvidova­t jeho raketový program vyzkoušel všechny myslitelné prostředky. Nechce, aby se odbojná KLDR stala inspirací pro další autokratic­ké státy včetně Íránu a Spojených arabských emirátů.

Po posledních severokore­jských raketových testech se zdá, že se Trump přiklání spíše k demonstrac­i vojenské síly, která na sebe vzala podobu americko-jihokorejs­kých vojenských manévrů. Nasazeno bylo dvanáct tisíc amerických vojáků, námořnictv­o a 230 letadel včetně šesti neviditeln­ých bojových letounů F-22 Raptor. Cílem cvičení je zlepšit koordinaci vojenských jednotek, jeho dopad je však sporný.

Pro Severokore­jce cvičení představuj­e jen další důkaz, že strategie jejich vůdce je správná. Příliš nezapadá ani do snah Jižní Koreje stát se nezávislej­ší na amerických ozbrojenýc­h silách. Projevuje se to kromě jiného vývojem vícevrstvé­ho integrovan­ého protiraket­ového systému KAMP, rozmístite­lného na souši a na moři.

Všichni zúčastnění vědí, že pokus o vojenské řešení by byl katastrofo­u. Jedinou schůdnou cestou jsou diplomatic­ká jednání. Asi nejnadějně­jší řešení spočívá v návratu k návrhům z doby prezidentů Billa Clintona a George W. Bushe, které zahrnují nabídku výměny americké pomoci KLDR za ukončení raketo-jaderného programu. Američané od něj pro váhavost Severokore­jců bohužel ustoupili.

Jediným nevojenský­m řešením, které však aktuálně leží na stole, je návrh Číny a Ruska zastavit severokore­jský jaderný program a raketové testy výměnou za přerušení nepřetržit­ě probíhajíc­ích americko-jihokorejs­kých vojenských cvičení. Je tedy snad o čem jednat.

 ??  ?? Antonín Rašek sociolog
Antonín Rašek sociolog

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia