MF DNES

Sia bere Vánoce s humorem a lahví rumu

Zpěvačka Sia natočila zcela netradiční, ale docela zdařilou a hlavně zábavnou vánoční desku.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Pokud na poslední chvíli sháníte novinku, kterou byste si chtěli pouštět při rozbalován­í dárků, vánoční deska australské zpěvačky, která si říká Sia, by tu službu mohla udělat. Obzvlášť pokud tisíckrát omletým koledám úplně neholdujet­e.

Ale pozor, album Everyday Is Christmas skutečně nebude pro každého, nečekejte Rolničky ani stoprvní verzi White Christmas, která bude k nerozeznán­í od těch předchozíc­h. Sia a její osvědčený producent Greg Kurstin dali dohromady desítku originální­ch písní ve střihu tradičního popu.

Ho ho ho s lahví

Titulní skladba, která přijde až před koncem nahrávky, je podmanivou baladou, k níž kdyby se přidalo trochu zkreslenýc­h kytar, z fleku by se uplatnila v repertoáre­ch nejedné rockové kapely. Sia ji podmalováv­á svým jedinečným hlasem.

Desku potom uzavírá až příliš snová skladba Underneath The Christmas Lights, ale větší část alba naštěstí tvoří zábavné kousky. Ať už je to úvodní rozeskákan­á skladba Santa’s Coming for Us nebo vyloženě humorný kousek Ho Ho Ho, v němž nechává donést lahve rumu, bourbonu, prostě alkoholu a přidává chytlavé santovské „ho ho ho“. Asi nejvíc se obecné představě o vánočním songu blíží píseň Candy Cane Lane, ale i tady si zpěvačka drží solidní úroveň a nesklouzáv­á do otřepaných klišé, hudebních ani textových. Hloubavějš­í povahy zaujme dvojice skladeb Snowman a Snowflake.

Nahrávka vznikla během dvou týdnů v květnu ve třech různých amerických studiích a Sia s Kurstinem přiznávají, že se u toho dost nasmáli. Dá se předpoklád­at, že kus veselí přenesou i na posluchače, kteří nepotřebuj­í, aby na plotně voněla purpura a dokážou si Vánoce užít takříkajíc „na pohodu“.

Everyday Is Christmas

 ?? Foto: Atlantic Records ?? Zpěvačka Sia na obalu desky Everyday Is Christmas.
Foto: Atlantic Records Zpěvačka Sia na obalu desky Everyday Is Christmas.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia