MF DNES

Praha k Vánocům naděluje sport

Poslední týden v roce mohou Pražané tradičně sportovat zadarmo. Včera se spustila registrace

- Daniel Podlipný redaktor MF DNES

PRAHA Na Štědrý den bramborový salát a cukroví, na Boží hod vyrazit za sportem. Praha každoročně naděluje svým obyvatelům vánoční dárek v podobě otevřených sportovišť v rámci akce s názvem Týden sportu zdarma. Od 25. do 31. prosince mohou zájemci navštívit více než sto sportovišť. Je to jedinečná příležitos­t vyzkoušet sporty, ke kterým se lidé během roku nedostanou. Loňský, devátý ročník přilákal více než 25 tisíc zájemců.

Jízda v blátě i klidné bruslení

Vyhovující sportovní vyžití si najdou rodiny s dětmi, milovníci adrenalino­vých sportů i zkušení sportovci. „Největší zájem bývá tradičně o plavecké bazény, veřejná kluziště nebo posilovny. Škála sportů je však samozřejmě i letos rozmanitá,“uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek.

Běžným sportovním aktivitám vládne stejně jako loni veřejné bruslení. Zdarma se lidé budou moci projet třeba na ledě Ice Areny v Letňanech, zimního stadionu Hvězdy, na střeše OC Galerie Harfa, v Malé sportovní hale v Holešovicí­ch i na dalších pěti kluzištích.

Milovníci plavání mohou využít celkem osm míst v metropoli. Zadarmo se otevřou brány Aquaparku Barrandov, Plaveckého stadionu Podolí nebo Aquacentra Šutka.

Poprvé se v rámci akce představí Adrenalino­vé sportovišt­ě ColorWood. „Pro návštěvník­y jsme si připravili adrenalino­vou jízdu na čtyřkolkác­h a hru paintball, u které se určitě každý pořádně zapotí. V rámci Týdne sportu zdarma budou kromě vstupu zdarma také teplé nápoje,“říká Petr Petrík z ColorWood Praha. Jízda na čtyřkolce podléhá omezení věkem, nedostanou se tak na ni osoby mladší 16 let.

Výrazné popularitě se v posledních letech začínají těšit fitness centra a posilovny. „V rámci vstupu zdarma mohou zájemci vyzkoušet zmodernizo­vanou posilovnu, cardio, skupinové lekce nebo využít saunu a páru,“řekl Filip Bartoš, manažer fitness centra WorldClass. Podle něj je volný vstup v období novoročníc­h předsevzet­í pro zájemce ideálním startem.

Výčet sportů, které je možné tento týden vyzkoušet, je skutečně bohatý. Vedle zmíněných aktivit se do projektu zapojila řada tenisových kurtů, sportovišť na squash či stolní tenis nebo areály míčových sportů. Populární jsou v poslední době lezecké stěny, které budou moci Pražané vyzkoušet na třech místech. Program zdarma představí také bojová umění – aikido a taoistické tai-či.

Uspěje ten, kdo se zapíše včas

Protože se v minulých letech objevil problém s integrací registračn­ích systémů sportovišť na centrální systém, vychází letos Praha vstříc a veřejnost se bude registrova­t vlastním systémem každého sportovišt­ě.

On-line registrace se spouští 48 hodin před konkrétní sportovní událostí. Vzhledem k zájmu loňských let se očekává brzké naplnění kapacit.

„Registrace se spouští později proto, abychom zabránili vyčerpání vysokého procenta volných míst na sportovišt­ích již před zahájením Týdnu sportu zdarma," vysvětluje Dolínek.

Ne na všech sportovišt­ích bude platit vstup zdarma po celý týden. Některé sporty budou zdarma přístupné jen v konkrétní dny, jiné pouze v určitý čas. Podrobnost­i si mohou lidé vyhledat na webových stránkách www.prahasport­ovni.eu, kde najdou i kompletní seznam přihlášený­ch sportovišť.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Vzhůru Lezení po umělé stěně lze během Týdne sportu zdarma vyzkoušet například v Lezeckém centru Smíchoff v Křížové ulici v Praze 5.
Foto: Dan Materna, MAFRA Vzhůru Lezení po umělé stěně lze během Týdne sportu zdarma vyzkoušet například v Lezeckém centru Smíchoff v Křížové ulici v Praze 5.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia