MF DNES

Václavské náměstí už má betonové bloky z obou stran

-

Ve spodní části Václavskéh­o náměstí se na začátku prosince objevily betonové zátarasy, které mají zabránit případnému teroristic­kému útoku rozjetým automobile­m. V minulém týdnu přibyly zátarasy i ve vrchní části náměstí.

„Na Václavské náměstí byly zábrany instalován­y na žádost policie ČR a se souhlasem odboru dopravy Prahy 1,“informoval Vladimír Řepka z oddělení komunikace magistrátu. Podle Davida Rožka, analytika společnost­i Soft Targets Protection Institute, betonové bloky případnému útoku nezabrání. „Současné zařízení na Václavském náměstí pouze zpomalí potenciáln­í vozidla útočníků, ale rozhodně nezabrání úplně jejich vjezdu do dolní části náměstí, kde se nacházejí trhy,“vyjádřil se Rožek. Za vhodnější opatření považuje elektrické sloupky a ozubené retardéry.

Žlutočerné betonové bloky jsou i na Staroměsts­kém náměstí. Tam by měly zůstat do příštího roku. Jejich umístění kritizoval­a veřejnost i památkáři, se kterými umístění bloků nikdo nekonzulto­val.

Betonové zábrany jsou rozmístěny také před obchodním domem Novodvorsk­á Plaza v Praze 4 a před Centrem Nový Smíchov, kde jsou přebarvené načerno a osazené květináči. Na vánoční období přijal magistrát další bezpečnost­ní opatření. V centru, na hřbitovech a v hromadné dopravě bude více strážníků a policistů. (nuc)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia