MF DNES

Rozdej dárky a hraj! Šťastné a hokejové

Pohoda, obžerství, pohádky vs. sport. Štve hráče nabitý extraligov­ý program?

-

Jan Daněk a regionální reportéři MF DNES

ezi sportovním­i profíky se vymykají. Vždyť kdo jiný než extraligov­í hokejisté o Vánocích a v úplném závěru roku pravidelně zaplňují tuzemské sportovní arény?

„Lékaři a hasiči taky musí do práce na Štědrý den, my máme zase takové zaměstnání,“pokrčí rameny brněnský útočník Vojtěch Němec. „Osobně bych si přál, abychom to o Vánocích měli volnější a mohli být více s rodinami. Třeba mít dva dny volno. Ale to je spíš moje zbožné přání, realita je jiná,“dodá.

Proto včera jeho Kometa odehrála poslední předvánočn­í kolo na Spartě. A po kratičké pauze nabere extraliga zběsilé tempo: hrát se bude 26., 28. a 30. prosince. „Mezi svátky je to hodně napráskané,“uvažuje centr Rostislav Marosz z Pardubic. „Volno bude jen 24. prosince, 25. odpoledne už budeme mít normální trénink,“přibližuje Marosz.

Obdobný program bude mít drtivá většina extraligov­ých klubů. Ztratit kvůli vánoční pohodičce lehkovážně body? Hokejisté vědí, že to se v boji o místa v play-off může vymstít.

Proto jen rozdají dárky, možná stihnou navštívit ty nejbližší, a už se musí hlásit v kabině. „Vlastně je fajn, že volno máme tak krátké,“podotýká plzeňský útočník Jan Schleiss. „Když objíždíte celou rodinku, je to náročné. Všude vám nabízejí panáka a spoustu jídla. Člověk je pořád k prasknutí. V tomhle je to super, že všechno musíme zvládnout za den a půl a pak zase vyrazíme do roboty,“usměje se.

A podobné myšlenkové pochody nemají jen sami sportovci. Fanoušci po maratonu pohádek a přívalu cukroví touží po změně, proto vyrážejí na stadiony. Extraliga pro ně servíruje sled zápasů. „Je to dlouhodobá zkušenost, že lidi o svátcích mají náladu navštěvova­t akce všeho druhu, a jednou z nich je hokej,“vysvětluje šéf extraligy Josef Řezníček. „Pro kluby to také znamená podstatnou část příjmů.“Řezníčkova slova podtrhují čísla z minulé sezony. Na všech šesti „svatoštěpá­nských“zápasech se sešlo víc diváků, než činil celosezonn­í průměr v daných arénách.

Ručinský: To vymyslel blbec!

Ačkoli je extraligov­ý harmonogra­m v závěru prosince řádně zaskládaný, v minulosti to bývalo ještě divočejší. Například v sezoně 2004–2005, kdy se české ledy kvůli výluce NHL jen hemžily hvězdami, se hrál televizní zápas 25. prosince.

diváků byla průměrná návštěva z loňského 26. prosince. útočník. „Nyní se snažíme dávat mezi svátky tři zápasy, aby nezasahova­ly do Štědrého dne a prvního svátku vánočního,“ujišťuje Řezníček. „Jasně, hráči mezitím trénují a cestují. Ale snažíme se jim a trenérům nechávat volno.“

Místo Vánoc do ciziny

Něco podobného – odfrknout si alespoň o Štědrém dnu – nezažijí hokejisté v pravoslavn­ém Rusku. „Každý rok jsme 24. nebo 25. prosince hráli – a většinou venku. Jednou jsem byl na Štědrý den v Rize, potom zase v Kazani. Rodina za mnou přilétala až někdy kolem 28. prosince,“líčil brněnský bek a olympijský adept Ondřej Němec. „Já si pamatuju, že jsme na Štědrý den hráli v poledne a prohráli jsme asi 0:5. Každý zřejmě duchem seděl u večeře a stromečku, na hlavu to nebylo ideální,“přiznává Němcův kolega z Komety Jakub Krejčík.

Bývaly také doby, kdy hráči z domácí ligy, přestože byla přerušená, trávili Vánoce s hokejkou v ruce.

Ti nejlepší létali v šedesátých letech s českoslove­nskou reprezenta­cí na turnaje do zámoří. A kluby jako Slovan Bratislava, Sparta nebo Brno se zase vydávaly na turnaje například do Skandinávi­e. „V té době bylo příjemné vyjet ven. Dětem jste mohli koupit hračku, sobě třeba košili,“vzpomíná někdejší reprezenta­nt Jaromír Meixner. „Starší borci z toho ale nebyli moc nadšení, raději by byli s rodinou.“

Současní extraligov­í kočovníci do ciziny nemusí, jsou v Česku. Přesto o Vánocích stráví na ledě spoustu času. Takže šťastné a hokejové!

 ?? Foto: Anna Vavříková, MAFRA ?? Kometa expres vyjíždí Hokejisté Brna vyrazili na včerejší zápas proti Spartě do Prahy speciálním vlakem se svými fanoušky. Polovinu z více než tisícovky pasažérů tvořily děti, pro něž byla cesta za hokejem dárkem v rámci akce Vánoce s Kometou.
Foto: Anna Vavříková, MAFRA Kometa expres vyjíždí Hokejisté Brna vyrazili na včerejší zápas proti Spartě do Prahy speciálním vlakem se svými fanoušky. Polovinu z více než tisícovky pasažérů tvořily děti, pro něž byla cesta za hokejem dárkem v rámci akce Vánoce s Kometou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia