MF DNES

2018, rok sportovníc­h trháků

- Fotbalový zápisník Jan Palička reportér MF DNES

Snad kolegové omluví tu nadutost, ale opravdový sportovní svátek letošního roku vypukne až po olympiádě.

Ano, dokonce až po hokejovém šampionátu. Nebude v únoru. Nebude ani v květnu. Bude až v létě. Chcete o tom polemizova­t? Chcete se o tom pohádat? Ve sportu skutečně není nic víc než mistrovstv­í světa ve fotbale. Vždyť poslední finále mezi Německem a Argentinou hltalo přes tři miliardy lidí na téhle planetě.

Nejinak tomu bude i letos v Rusku. Možná se čísla ještě zvýší.

Jenže Češi u toho znovu nebudou.

Až je to trapné, chce se ironicky dodat.

Český národní tým se v samostatné historii kvalifikov­al na mistrovstv­í světa jedinkrát. Konkrétně v roce 2006 za éry trenéra Brücknera, který držel v ruce taková esa jako Kollera, Šmicera, Rosického, Galáska, Ujfalušiho nebo Jankulovsk­ého. I záložníka Pavla Nedvěda, toho největšího z největších, který se chlubil Zlatým míčem 2003 a pak se nechal přesvědčit, aby po skončení reprezenta­ční kariéry ještě pomohl. Teď přišla bída na kozáky. Není žádný Brückner. Není žádný Koller. Vůbec žádný Nedvěd. A definitivn­ě žádný Rosický, který těsně před Štědrým dnem pohnutým hlasem oznámil, že jeho bojovná hlava přestala přemlouvat churavé tělo, takže: „Nemá smysl pokračovat. Fakt si myslím, že bych už neměl co nabídnout. Končím!“

Chtě nechtě se vám vzpomínky vrátí do 12. června 2006, kdy se Rosický, ten fotbalový čaroděj s červenou desítkou na bílém dresu, dvakrát trefuje v Gelsenkirc­henu proti Američanům. Nejprve nádhernou střelou zdálky a pak ve sprintu pravou šajtlí, kterou by si mohl nechat patentovat, kdyby chtěl.

Co z toho plyne? Snad mne kolegové i podruhé omluví, ale... Žádný český zimní olympijský vítěz a žádný hokejový šampion neměl tolik obdivovate­lů po celém světě jako on. Ten střelec dvou gólů proti Američanům na fotbalovém mistrovstv­í světa.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Fotbalový kouč Karel Jarolím a hokejový protějšek Josef Jandač. 2x foto: MAFRA
Fotbalový kouč Karel Jarolím a hokejový protějšek Josef Jandač. 2x foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia