MF DNES

Skepse odešla. Na venkov

- Petr Suchomel reportér MF DNES

Zásadní spor přelomu tisíciletí, zda Češi mají, nebo nemají „blbou náladu“, by se dal letos rozsoudit rychle: skoro devadesát procent lidí si nestěžuje na svou životní úroveň. Takže se mají dobře.

Daniel Prokop, jehož agentura Median pro MF DNES vypracoval­a tradiční novoroční „průzkum nálady“, přesto upozorňuje, že výsledky je třeba číst rozvážněji. Ač ekonomika šlape, po letech čekání se zvyšují mzdy a pracuje každý, kdo chce, 56 procent respondent­ů řeklo, že se jim loni životní úroveň nezměnila. V tom nakonec lze najít závan skepse – na „hospodářsk­ém zázraku“nemají podíl všichni.

„Je patrná dělicí čára u lidí z menších obcí, u seniorů a u nízkopříjm­ových zaměstnanc­ů. Naproti nim stojí ti se středními a vyššími příjmy a OSVČ. Takže zlepšování je patrné, ale ve společnost­i to není rovnoměrné,“varuje Prokop.

Navzdory tomu, že v Česku není téměř žádná nezaměstna­nost, dvanáct lidí ze sta má obavu o práci a strach ze sociálních problémů.

„Vnímají, že i když je pracovních míst dostatek, některé věci zůstávají neřešené – sociálně vyloučené lokality, dostupnost bydlení, oddlužení. Samotný fakt, že se průměrná mzda zvýšila o dva tisíce, nemusí znamenat, že lidé nakonec nebudou zklamaní,“vysvětluje autor průzkumu.

ANO, nebo ne

Vývoj nálad je extrémně důležitý pro politiky. Ačkoliv nemůžou přímo ovlivnit například nástup globální ekonomické krize, voliče bude nakonec zajímat především to, zda se naplnilo jeho očekávání lepšího živobytí. „Právě to bude úhelným kamenem při hodnocení vlády za čtyři roky, “upozorňuje Prokop.

V průzkumu spokojenos­ti to však platí i obráceně – stejné téma interpretu­jí různí lidé podle svých politickýc­h preferencí. Voliči vládního hnutí ANO letos odpovídali na otázku, zda se zlepší, či zhorší korupce a propojení byznysu s politikou, úplně opačně než zbytek dotázaných. Jednoznačn­ě optimistic­ky.

„Je vidět, že v této věci je očekávání spjaté s tím, zda dotyčný důvěřuje ANO, nebo ne. Jeho voliči věří, že vymete korupci, zejména příznivci středoprav­ých stran mají naopak obavy z jejího zhoršení,“říká sociolog.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia