MF DNES

„Nejde jen o to, kolik máte na výplatní pásce“

- — Petr Suchomel

Rok co rok před Vánocemi agentura Median pro MF DNES zkoumá, jak Češi hodnotí končící rok, na co se těší a čeho se obávají v tom příštím. Letos se projevili nečekaně optimistic­ky. Je to příslib lepších zítřků, nebo naopak předzvěst další ekonomické krize? Odpovídá Daniel Prokop z Medianu.

Dá se říct, že v Česku v žádném případě není „blbá nálada“?

Byl bych opatrnější. Lidé vnímají pozitivněj­i ekonomiku, ale stále zůstávají nerovnosti. A v posledních letech také pořád přetrvávaj­í obavy z globálních hrozeb. Je zajímavé, že čím dále hodnocený jev od člověka je, tím ho hodnotí hůř.

Je to tím, že o něm má méně informací než o své peněžence?

Co se týče bezpečnost­ní situace ve světě, tam to zřejmě odpovídá realitě, za poslední rok se nezlepšila. Ale zajímavé je, že negativní hodnocení je i u jevů, které se reálně špatně nevyvíjejí. Třeba u chudoby ve světě. Když se podíváme na čísla, kolik lidí žije v absolutní chudobě, v posledních letech se snižují. Ale lidé mají pocit, že to jde k horšímu.

Proč?

Negativní pohled na globální problémy převládl po ekonomické krizi z roku 2008. Od té doby i experti, kteří předpovída­jí budoucnost, sázejí spíše na negativní předpovědi. Protože když jim nevyjdou, zapomene se na to. Když vám nevyjde ta pozitivní, od všech uslyšíte, že jste se mýlil. A na globální problémy lidé nahlížejí pochopitel­ně podle jejich mediálního obrazu.

Někdy se mluví o tom, že dnešní ekonomický vývoj se podobá tomu, který předcházel krizi. Dá se i z míry optimismu lidí v průzkumech odhadnout, zda se krize bude opakovat?

Že by se to dalo předpovída­t přímo z nálad lidí, to asi ne. Ale je pravda, že i další čísla, jako je třeba spotřebite­lská důvěra, se dostala zhruba na úroveň roku 2007, těsně před krizí. To platí také o spokojenos­ti s životní úrovní. Ale těžko říct, jestli to bude trvat dva roky, tři, nebo déle. Očekávání lidí spíše odpovídá tomu, jaká situace je. Když je třeba minimální nezaměstna­nost, čekají, že bude dál klesat, i když už není kam. Ona samozřejmě jednou vzroste, protože se to stát musí, a potom budou lidé pochopitel­ně vyjadřovat zklamání.

Co byste si tipl, že vám vyjde z průzkumu za rok? Budou lidé zklamaní právě proto, že jsou dnes tak optimistič­tí?

Ekonomické výhledy jsou středně pozitivní, asi se nedá čekat, že krize přijde už letos. Ale spokojenos­t se neodvíjí jen od toho, že třeba roste průměrná mzda. Roli hrají i další sociální otázky, třeba dostupnost bydlení a podobně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia