MF DNES

Po jarním Silvestru zasněžený leden

-

Po nečekaně teplém konci roku se s příchodem roku 2018 začalo ochlazovat.

Zatímco poslední den v uplynulém roce bylo na některých místech až 13 stupňů Celsia, na Nový rok teploty spadly „jen“k šesti stupňům. Na leden nadprůměrn­é teploty se udrží až do konce týdne.

Tento týden se ale teploty budou hodně měnit – spadnou i k mrazivé nule, v některých částech Česka se pak vyberou až k devíti stupňům. „V dalších dnech bude počasí proměnlivé, často bude pršet a na horách a ve vyšších polohách se déšť bude střídat se sněžením. Nejnižší teploty se budou pohybovat většinou kolem 0 °C, nejvyšší teploty budou nejčastěji v rozmezí 2 až 7 °C, v Čechách ale ve středu a v pátek vystoupí i k 9 °C,“uvedla meteorolož­ka Jana Hujslová z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

První lednový týden bude podle výhledu meteorolog­ů také nejteplejš­í. Pak se bude až do konce měsíce ochlazovat, mrazy jako před rokem by ale být neměly. Meteorolog­ové předpovída­jí v lednu také více srážek. „V důsledku toho můžeme očekávat v průběhu ledna přibývání sněhu na horách, ke konci období i ve středních a přechodně i v nižších polohách,“uvádí v měsíční předpovědi ČHMÚ. Zejména níže položená lyžařská střediska kvůli oteplení hlásí nyní spíše mokrý a těžký sníh.

Silvestr jako na jaře

Zatímco třeba v americkém New Yorku konec roku oslavili v mrazivých minus dvanácti stupních, v Česku byl Silvestr nezvykle teplý.

Na některých místech meteorolog­ové naměřili přes třináct stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v Dyjákovicí­ch na Znojemsku, kde teploměr ukázal dokonce 14,2 stupně. Na rekord dosáhlo 61 ze 146 stanic.

Od začátku dvacátého století byla na Silvestra naměřena teplota přes 14 stupňů pouze v letech 1925, 1935 a 1978, uvádí ČHMÚ na svém webu. (bja, ČTK, red)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia