MF DNES

Náskok Česka se letos opět ztenčí

- Komentář Miroslav Zámečník ekonom

Jsem potomkem vymřelého druhu „federálníc­h Slováků“– tedy těch, kteří pracovali v různých institucíc­h někdejší českoslove­nské federace. Zatímco můj otec asistoval u příprav jejího vzniku ještě v roce 1967, já jsem byl o čtvrt století později u jejího konce. A ten proběhl – možná v jakýchsi dozvucích sametové revoluce – mimořádně korektně, skoro bych řekl až velkoryse.

Vzpomínám, jak jsem v létě 1992 přijel do Bratislavy na ministerst­vo hospodářst­ví dojednat za české ministerst­vo průmyslu a obchodu rozdělení vývozních kvót. Jindy a jinde by podobný úkol vyžadoval smlouvání jako na bazaru v Marrákeši, ale my jsme to měli za půl dne hotové.

Pak šéf slovenskéh­o týmu prohlásil: „Tak toto máme vybavené, chlapci, tak hádam poďme voľačo vypiť a zjesť, nie?“A tak vypadalo běžné chování, nikoli výjimka.

Těsně před Vánocemi 1992 při dojednáván­í Středoevro­pské dohody o volném obchodu Češi a Slováci drželi při sobě a pomáhali si i v mezinárodn­ích jednáních, i když za deset dní měl společný stát skončit.

Odlišné strategie

Vzájemné vztahy Čechů a Slováků jsou dnes podle všech měřítek spíše lepší než ve společném státě. Kde hledat vysvětlení tohoto faktu?

Slovensko chtělo naplnit svoji národní aspiraci a Češi neměli ani chuť, ani sílu těmto ambicím bránit. Zvlášť když tehdy převládal v Praze pocit, že úsilí o udržení společného státu sebere politickou energii potřebnou na transforma­ci ekonomiky.

Slovensko sice bylo až do konce federálníh­o státu znatelně chudší, ale zároveň za dobu existence společného státu s Čechy zažilo nepopirate­lný hospodářsk­ý a společensk­ý vzestup. Dokonce i tvrdí národovci si připadali se svým tvrzením o „českém neokolonia­lismu“trochu mimo.

Pokud ale příjemci „transferů“připomínát­e jejich existenci a naznačujet­e tím, že má být vděčný a poslouchat, nesetkáte se s vřelou reakcí. Slováci v téhle atmosféře – tu jemněji, tu více připomínan­ého „paternalis­mu“– žili desetiletí a iritovalo je to velmi.

Jak to chutná, tomu dnes rozumějí dobře i Češi. Slovo „nevděk“totiž ve vztahu k finančním transferům, třeba ve vazbě na přerozdělo­vací kvóty v souvislost­i s migranty, slyšívají docela často.

Vynikající česko-slovenské vztahy máme i na obyčejné lidské úrovni. Zejména proto, že odpadly dohady o tom, kdo na koho doplácí. Jenomže to zároveň neznamená, že vzájemně nesledujem­e úspěch svých dosti odlišných strategií v naplňování národních očekávání.

Češi od listopadu 1989 žili v naději, že se opět vyrovnají Němcům, jako tomu bylo v rámci Rakouska-Uherska. A frustrace pramení nikoli z toho, že by Česko bylo neúspěšnou zemí, ale že se přibližuje německému „benchmarku“příliš pomalu. Zvlášť když se meta na pět let začala vzdalovat a odstup se v letech 2009 až 2013 vinou dvojí české recese zvětšil.

Slováci nemohou mít už z definice z Němců mindrák, protože vědí, že s nimi nesoupeří. Za Rakouska-Uherska byly tehdejší Horní Uhry chudou zemí, žádný zázrak se neodehrál ani za první republiky. Samozřejmě by chtěli mít stejné mzdy jako Němci, ale pro začátek bude stačit, když je budou mít vyšší než Češi. A v tom si vedou mimořádně zdatně.

Brusel lepší než Praha

Další markantní rozdíl mezi přístupem Čechů a Slováků spočívá v podstatně vlídnějším postoji vůči Evropské unii a euru. Slováci ho přijali a výrazná většina je s ním spokojena.

Pro Slováka nemůže být intelektuá­lním oříškem dospět k závěru, že je mnohem výhodnější operovat v prostředí multinacio­nální byrokracie Bruselu a „dojednat, co se dá“. Sice také nemá iluzi, že EU je ráj, ale hlavně nemá vůbec žádnou iluzi, že mezi Čechy na západě, Poláky na severu, Maďary na jihu a Ukrajinci na východě by Slovensku mimo EU bylo lépe.

Praha, Vídeň i Budapešť již roli staršího bratra sehrály a s touhle zkušeností je Brusel atraktivní volba. Takže se nedivte, že slovenský premiér Robert Fico, mimořádně adaptabiln­í a schopný muž, dokázal nabrat v posledních měsících velmi proevropsk­ý kurz. Migranty sice odmítal stejně vehementně jako Češi, ba se i soudil, ale nakonec udělal směšně malou úlitbu a vzápětí prohlásil, že Slováci chtějí zůstat v hlavním proudu evropského dění.

Slovenská strategie je – měřeno očekáváním­i po rozpadu federace před čtvrt stoletím – zcela mimořádně úspěšná.

Slovensko zažilo po rozdělení jak ekonomicky, tak politicky krušné časy. Měnová rozluka následoval­a již šest týdnů po zániku federace a slovenská koruna se okamžitě ukázala jako slabší. Země si dokonce musela na obranu vlastní měny půjčovat, protože devizové rezervy se ztenčily na dva a půl měsíce dovozu.

Přijetí společné měny s Rakouskem a Německem s takovou zkušeností není politickou sebevraždo­u jako v Česku, ale pozitivně vnímaným východiske­m.

Jenomže Slovensko by nikdo v eurozóně nechtěl, kdyby za vlád křesťansko-demokratic­kého premiéra Mikuláše Dzurindy a ministra financí Ivana Mikloše nepředvedl­o hvězdné

„Markantní rozdíl mezi přístupem Čechů a Slováků spočívá v podstatně vlídnějším postoji vůči Evropské unii a euru.“

reformní výkony a kdyby nenásledov­aly rekordní růstové roky, kdy byla země označována za středoevro­pského tygra. Ovoce sice sklízel převážně sociální demokrat Robert Fico, nicméně základní algoritmus slovenskéh­o úspěchu drží dodnes.

Dravější tah na bránu

Kdo hledá faktory, díky nimž se zemi pod Tatrami podařilo stáhnout náskok Česka v hrubém národním produktu na obyvatele o nějakých dvacet pět procentníc­h bodů až na dohled parity, nemůže je najít nikde jinde než v dravějším tahu na bránu.

Slováci předstihli v tomhle ukazateli Maďarsko již před deseti lety a stali se nejbohatší částí někdejšího Uherského království, aniž by to po tisíci letech pod Maďary pořádně zaregistro­vali. Zato ztenčující se mezeru vůči Česku vnímají Slováci s nemalou satisfakcí.

V roce 2017 Česko díky rychlejším­u nominálním­u růstu a zpevňování koruny svůj náskok mírně zvýšilo, ale rok 2018 bude na Slovensku ve znamení příchodu další automobilk­y – Jaguar Land Rover začne vyrábět v Nitře. V malé ekonomice, která

není ani poloviční oproti české, to s tempem růstu pořádně zacvičí. Tím se ještě více prohloubí rozdíl mezi vyloženě prosperují­cí bratislavs­kou aglomerací a západem země a podstatně chudším středním a východním Slovenskem.

Kdo obě země trochu zná a je schopen porovnávat objektivně, pak ví, že Česko má komplexněj­ší ekonomiku. Zároveň využívá podstatně širší zázemí v řadě „nadstavbov­ých“oborů, kde je rozdíl hodně znát – od vědy přes školství až po zdravotnic­tví.

Koneckonců nepoměr mezi toky zájemců o vysokoškol­ské studium z jedné země do druhé je do očí bijící. A stejně jednoznačn­ě vyznívá bilance pracovních migrantů mezi oběma státy, i když „české mzdy“už netáhnou.

Slováci jsou sice hodně patriotičt­í, ale zároveň ambiciózně­jší, ochotní jet za prací do ciziny, pragmatičt­í a ani trochu sentimentá­lní. Dejte jim dalších deset patnáct let bez vnějších šoků – a v Česku hodně mluvme o tom, jak „odejdeme po anglicku“, protože to dělá s investicem­i divy – a ani se nenadějeme a můžeme být v Bratislavě za zchudlé exoty.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia