MF DNES

Nový rok: oslavy pod dohledem

- — Dagmar Langová

Oslavy nového roku provázela zejména v Evropě a v USA přísná bezpečnost­ní opatření, přesto se neobešly bez obětí na životech.

V Německu před teroristic­kými útoky davy chránily zátarasy a policie se zaměřovala i na ochranu žen. V reakci na oslavy v Kolíně nad Rýnem a dalších městech, které na přelomu let 2015 a 2016 poznamenal­y sexuální útoky především ze strany migrantů, vznikly bezpečné zóny pro ženy v nesnázích. Opatření však vyvolalo kritiku odborů. „Říkáme tím, že existují bezpečné zóny a nebezpečné zóny,“řekl Rainer Wendt, šéf druhé největší policejní odborové organizace v zemi. Podle něj mají ženy právo cítit se bezpečně kdekoli a opatření může znamenat konec „rovnosti i svobody pohybu“.

Německá policie zasahovala v případech obtěžování i v davu desítek tisíc lidí. V Berlíně bylo do včerejška hlášeno deset případů sexuálního obtěžování, v Kolíně nad Rýnem pak devět. V Lipsku musela policie použít vodní dělo proti skupině lidí, která na strážce zákona házela dělobuchy a kamení.

Vážné zranění bylo hlášeno z města Salzgitter v Dolním Sasku, kde byla postřelena 12letá dívka. Policie včera k případu uvedla jen to, že zadržela tři osoby, které vyšetřuje.

Také v Paříži, které se ani loni teroristic­ké útoky nevyhnuly, se statisíce lidí sešly na třídě Champs–Élysées pod přísným policejním dohledem. Aby mohli sledovat ohňostroj u Vítězného oblouku, museli všichni projít bezpečnost­ními kontrolami a prohlídkam­i.

V Londýně, kde se loni odehrály čtyři teroristic­ké útoky, si více než 100 000 lidí muselo opatřit lístek, aby si mohli užít ohňostroje na březích Temže. Navzdory zvýšenému dohledu však policie včera oznámila při čtyřech různých incidentec­h během silvestrov­ské noci čtyři ubodané. Pátý byl v kritickém stavu.

Také Američané slavili za zvýšené policejní asistence. V Las Vegas, kde střelec loni v říjnu zabil na koncertě 58 lidí, byli na střechách domů rozmístěni odstřelova­či. Policejní auta blokovala i křižovatky, aby chránila lidi před případným útokem automobile­m.

Mrvé hlásil i Egypt – neznámý střelec zastřelil o silvestrov­ském večeru dva kopty v obchodě s alkoholem.

Oběti ale měla i zábavní pyrotechni­ka. Při neopatrné manipulaci s ní zahynuli dva Němci. Několik tisíc lidí muselo prchat z pláže v Austrálii před petardami, které je ohrožovaly. Vybuchl tam totiž člun, odkud pyrotechni­ci odpalovali petardy. Na Filipínách pyrotechni­ka zranila na 200 lidí.

 ?? Foto: ČTK ?? New York v mrazech Skoro milion lidí vítalo Nový rok na newyorském náměstí Times Square. Neodradila je přísná bezpečnost­ní opatření ani mráz. O půlnoci bylo 12 stupňů pod nulou, šlo o druhý nejchladně­jší Silvestr. Chladněji bylo jen v roce 1917.
Foto: ČTK New York v mrazech Skoro milion lidí vítalo Nový rok na newyorském náměstí Times Square. Neodradila je přísná bezpečnost­ní opatření ani mráz. O půlnoci bylo 12 stupňů pod nulou, šlo o druhý nejchladně­jší Silvestr. Chladněji bylo jen v roce 1917.
 ?? Foto: Reuters ?? Rekord Dubaj slavila s největší laserovou show na jedné budově – mrakodrapu Burdž Chalífa.
Foto: Reuters Rekord Dubaj slavila s největší laserovou show na jedné budově – mrakodrapu Burdž Chalífa.
 ?? Foto: ČTK Foto: Profimedia.cz ?? Divoká noc Německo mělo posílené policejní hlídky, dva lidi ale zabila pyrotechni­ka.
Foto: ČTK Foto: Profimedia.cz Divoká noc Německo mělo posílené policejní hlídky, dva lidi ale zabila pyrotechni­ka.
 ??  ?? Hrůza na pláži V Austrálii vybuchl člun s ohňostroje­m a petardy létaly i do davu lidí na pláži.
Hrůza na pláži V Austrálii vybuchl člun s ohňostroje­m a petardy létaly i do davu lidí na pláži.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia