MF DNES

Slováci sebevědomě slavili nezávislos­t

Jako druhý nejbohatší stát střední Evropy, jen kousek za Českem, i jako země eura s téměř nulovou nezaměstna­ností slavilo Slovensko 25 let samostatno­sti.

- Luboš Palata zvláštní zpravodaj MF DNES na Slovensku

Jako by ty dva Silvestry spojovala jen mlha, která se tradičně na přelomu roku v Bratislavě usazuje nad Dunajem jako obří načechraná duchna. Před 25 lety, kdy Slovensko získávalo samostatno­st, byla Bratislava plná vlajek, pódia přetékala politiky ohlašující­mi nezávislý stát a o půlnoci se tančilo na operního pěvce Petra Dvorského, který zpíval vznešený hymnus: „Najkrajší kút v šírom svete je moja rodná zem.“Po čtvrtstole­tí duní náměstí před Slovenským národním divadlem diskotékov­ým technem, místo vlajek jsou blikající čertovské růžky nebo růžové mašličky na hlavách křepčících davů, nikde ani politika, o půlnoci žádná hymna a ani zmínka, že by Slovensko něco slavilo, jen obligátní ohňostroj.

Slavení bez Mečiara

Samostatno­st si Slováci připomněli až na Nový rok v poselstvíc­h premiéra Roberta Fica i prezidenta Andreje Kisky. Večer se pak v sále Slovenské filharmoni­e konalo nejrozsáhl­ejší vyznamenáv­ání, které země za poslední roky zažila. Mezi vyznamenan­ými bylo při vzpomínce na společný stát i několik českých osobností – zpěvačka Marta Kubišová nebo český expremiér Petr Pithart.

Fico i Kiska ve svých novoročníc­h poselstvíc­h oceňovali čtvrtstole­tí Slovenska jako úspěšný příběh. „Jsem hrdý na Slovensko, buďme hrdí na naši zemi,“prohlásil Fico, podle něhož teď Slováci chtějí rychle dohnat životní úroveň Západu, což nebude snadné.

Prezident Kiska připomenul, jak těžké byly začátky samostatno­sti. „Na začátku bylo Slovensko lidsky vyčerpaný, ekonomicky zničený a nevlídný skanzen... Dnes je Slovensko otevřená, moderní a životascho­pná země,“dodal.

Ještě na jedno ale slovenští politici nezapomněl­i – poděkovat Česku za skvělé vztahy. „Chtěl bych poděkovat za 25 let nádherného sousedskéh­o soužití,“řekl Robert Fico, který si v podobném duchu telefonova­l i s českým premiérem Andrejem Babišem.

Jak vláda, tak prezident zcela záměrně při všech připomínká­ch opomněli „otce Slovenska“, expremiéra Vladimíra Mečiara. „Po loňském zrušení amnestií a obnovení vyšetřován­í únosu syna tehdejšího prezidenta Michala Kováče se dostávají na povrch věci, které znovu připomínaj­í, jak strašná byla doba mečiarismu. Nikdo z vládních politiků ani prezident proto nechtěli připustit, aby se o Mečiarovi v souvislost­i s výročím Slovenska nějak pozitivně mluvilo,“vysvětluje jeden vysoký státní úředník. „Proto se výročí připomíná tak, aby při něm jméno Mečiar nefigurova­lo,“dodává.

Pokud jde o Česko, věří Slováci, že brzy Prahu nejen doženou. Někteří se dokonce obávají, aby Česko nezačalo zaostávat. „Pokud jde o rychlost politickéh­o, společensk­ého, kulturního i hospodářsk­ého vývoje, tak se mi zdá, že tady na Slovensku je skutečně vyšší než v Česku a dotahujeme se na vás,“soudí slovenský expremiér Ján Čarnogursk­ý. „Nejsme sice už jeden stát, ale pořád jsme spolu,“říká Martin Butora, poradce prezidenta Kisky. „V Evropské unii vám nechceme utéct, protože byste nám chyběli, a držíme vám palce, abyste nás do toho jádra Unie dokázali dohnat,“dodává Butora.

Mladí Slováci ale mají už vyšší cíle než dohnat Česko, jako to měla generace dnešních padesátník­ů. „Nevím, jestli se máte v Česku líp než my na Slovensku,“říká třicátnice Zuzana Sadovská. „Pro mě je důležitějš­í, že oproti Rakušanům jsme s našimi platy pořád žebráci a že v rakouské sámošce pár kilometrů odtud nakoupím za míň peněz kvalitnějš­í zboží než tady.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia