MF DNES

Írán vře mohutnými protesty proti vládě

Regionální mocnost Írán vstoupila do nového roku zmítána největšími protivládn­ími protesty od roku 2009. Nejméně 12 lidí už v ulicích zemřelo. Co všechno je ve hře?

-

Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

„Pryč s diktátorem,“skandovali demonstran­ti v ulicích íránských měst na adresu nejvyššího duchovního vůdce země ajatolláha Alího Chameneího. Žádali také okamžité propuštění politickýc­h vězňů.

Děje se tedy v zemi něco dlouhé roky neslýchané­ho a nevídaného.

Írán včera vřel protesty už pátým dnem. Jejich motorem je tíživá ekonomická situace, avšak postupně se začaly prosazovat také politické požadavky na zásadní liberaliza­ci poměrů. Někteří stoupenci opozice rovněž upozorňova­li na zbytečně nákladné zahraniční iniciativy země v Libanonu, Sýrii či Iráku.

Nepokoje začaly minulý týden ve čtvrtek v Mahšadu na severových­odě kvůli korupci místních úředníků. Následně se přelily do Teheránu i řady dalších měst. Jak je patrné ze snímků zveřejněný­ch na sociálních sítích, místy se zvrhly v násilí, v útoky na veřejné budovy, banky, policejní stanice i velitelstv­í islámských milicí. Podle íránské státní televize už zemřelo nejméně dvanáct lidí – nebylo však jasné, za jakých okolností. Vláda viní ze střetů „nepřátele revoluce“, zahraniční agenty a tzv. takfírí, což je termín užívaný pro sunnitské extremisty, mimo jiné i pro Islámský stát.

V některých městech, například v Teheránu, však vyšli do ulic i stoupenci současného íránského vedení s portréty Alího Chameneího.

„Lidé mají absolutní svobodu kritizovat vládu a protestova­t, kritika by však neměla být provázena násilím a ničením veřejného majetku,“snažil se mírnit horké hlavy prezident Hasan Rúhání. Naopak velitelé Revolučníc­h gard pohrozili demonstran­tům „železnou pěstí“.

Vláda mezitím nechala odpojit populární sociální síť Telegram, kterou demonstran­ti využívali ke svému svolávání a šíření zpráv. Ministerst­vo komunikací pak obvinilo oblíbený zpravodajs­ký kanál Amadnews, že svými články vyzývá k ozbrojeném­u povstání.

Íránci v průměru dál chudnou

Umírněný Rúhání byl loni zvolen podruhé do čela země i díky slibu, že ozdraví ekonomiku, poznamenan­ou léty mezinárodn­ích sankcí. To se však zjevně nedaří. Podle odborníků zatím obyčejní lidé nijak nepocítili dopad uvolnění sankcí, které umožnila dohoda o íránském jaderném programu z roku 2015. „Íránci si od Rúháního slibovali zlepšení ekonomiky, ale to se nestalo,“uvedl analytik Meir Džavedanfa­r, který je íránského původu a přednáší na univerzitě v izraelské Haifě. Nyní podle něho dospěli k závěru, že problémy země jsou příliš hluboké na to, aby je napravil jediný člověk. „Ztratili naději. Vidí, že když to nedokáže změnit Rúhání, pak toho není schopen nikdo,“naznačil Džavedanfa­r příčiny nynějších nepokojů.

Íránské vládě se sice v poslední době podařilo zkrotit inflaci, avšak nezaměstna­nost zůstává vysoká – loni činila 12,4 procenta, mezi mladými lidmi do třiceti let to však bylo 29 procent. Server stanice BBC uvedl, že podle zjištění jeho spolupraco­vníků v zemi Íránci oproti situaci před deseti lety v průměru zchudli o patnáct procent.

Zatím však není úplně jasné, kolik lidí se ke kritice režimu připojilo. Některé západní agentury, jako třeba francouzsk­á AFP, včera poznamenal­y, že zprávy z Íránu lze obtížně ověřovat, protože oficiální státní média mají nevyvážené zpravodajs­tví a po internetu se šíří různé fámy. Každopádně se dá říci, že Írán nyní zažívá nejrozsáhl­ejší protivládn­í protesty od roku 2009, kdy lidé vyšli do ulic kvůli znovuzvole­ní neoblíbené­ho prezidenta Mahmúda Ahmadínežá­da.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Protest Demonstrac­e v metropoli Teheránu.
Foto: Profimedia.cz Protest Demonstrac­e v metropoli Teheránu.
 ?? Foto: Reuters ?? Klid! Prezident Rúhání říká: Můžete kritizovat, ale v klidu.
Foto: Reuters Klid! Prezident Rúhání říká: Můžete kritizovat, ale v klidu.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia