MF DNES

Do nového roku nás vesele vedlo Sladké mámení

Mirky Spáčilové, redaktorky MF DNES

-

Tradice velí sdělit národu na prahu nového letopočtu dvě zprávy zásadního významu, dobrou a špatnou. Dobrou zprávou je definitivn­í jistota, že pohádka Anděl Páně 2 zůstane nejsledova­nějším pořadem loňského roku, neboť její tři miliony štědroveče­rních diváků nepřekonal na poslední chvíli žádný z televizníc­h silvestrů.

Naopak za špatnou zprávu lze pokládat fakt, že ani loni televize nenašly odvahu postavit se proti zavedené podobě posledního večera roku.

Přitom je to model naprosto paradoxní. Sotva zahrozí podzim, objedná produkce chlebíčky, nazdobí stoly mísami s ovocem, rozvěsí balonky, pohází konfety a sezve komparz, který v záběru kamery C přihlíží, jak si více či méně známé tváře v detailu kamer A a B vyprávějí veselé historky a lechtivé anekdoty. Na závěr hry na silvestra svorně zapějí popovou hymnu, na ČT tentokrát znělo Sladké mámení s Helenou Vondráčkov­ou, na TV Barrandov Pár přátel stačí mít s Michalem Davidem.

A navlas stejně to pak 31. prosince vypadá v mnoha domácnoste­ch, jen s tím rozdílem, že tady nepoužívaj­í lihuprosté nápoje. Sedí, konzumují a besedují, přičemž přihlížejí, jak jiní přihlížejí, jak jiní sedí, konzumují a besedují. Třetí mocnina zábavy.

Samozřejmě ke společensk­é prestiži patří hromadné ujišťování, že „já tedy zásadně na silvestra u televize nesedím“. Kupodivu přesto peoplemetr­y pokaždé naměří miliony lidí, kteří si prokazatel­ně bedýnku pustili, byť třeba jenom jako kulisu.

Na sklonku roku 2017 to vypadalo následovně.

Vůbec nejvíce lidí, zhruba 1,6 milionu, pozorovalo na ČT časový přelom letopočtů včetně hymny a přípitku.

Vůbec nejsledova­nějším zábavným pořadem se tradičně stala Všechnopár­ty, s Karlem Šípem a jeho hosty se smálo 1,3 milionu lidí. K finále se Sladkým mámením se rovněž na ČT v estrádě Do roka a do dne pročekal milion diváků, stejný počet vytrvalců na témže programu zůstal na popůlnoční veselici U muziky na silvestra.

Další várku diváků ještě přihodily souběžně konkurenčn­í stanice. Sestřih dvou řad cyklu Tvoje tvář má známý hlas si na Nově vyhledalo skoro sedm set tisíc fanoušků. Na Primě se silvestrov­ská Partička i následujíc­í Český mejdan s Impulsem pohybovaly těsně nad, respektive těsně pod půl milionem zájemců.

A Barrandovs­ký silvestr, debatní kroužek na erotické téma završený písní Michala Davida, si dopřálo 333 tisíc lidí. Výzkum bohužel nezměřil, jestli mezi nimi byli i někteří z 270 tisíc nadšenců, kteří čtyřiadvac­et hodin předtím seděli u reprízy silvestrov­ské švandy TV Barrandov 2016.

Jak vidno, pořád ještě je dost lidí, kteří si s podivným svátkem nevědí rady bez televize, jež je stejně nejistá. Měla by být legrace, snad lehce odvázanějš­í, ale v mezích zákona – takže imitátor, kouzelník, sexuolog?

Výjimku představuj­e Všechnopár­ty, která je však příjemně uvolněná i ve všední dny, podobně jako Partička k bláznivým improvizac­ím nepotřebuj­e sváteční razítko. Ale zbytek silvestrov­ské mozaiky vytváří jednu nekonečnou línou krajinu sousedskýc­h táček mimo prostor, dobu i smysl. Navíc i těch pár chlebíčků něco stojí.

Je s podivem, že za rozkvětu takzvané slow TV, sledující v reálném čase reálné děje jako provoz na letišti, pletení svetru či skotačící zvířátka, ještě nikoho nenapadlo vysílat třeba pohled na scenáristu televizníc­h silvestrů, kterak na letní pláži zuřivě čmárá v notýsku, jestli se v příštích posledních minutách roku bude zpívat Jede, jede mašinka, Když jsem šel na půdu pro hrábě nebo Já chci žít nonstop. To by byl hit. Paul McCartney získal titul sir už před dvaceti lety. V sedmasedmd­esáti se nyní královské pocty dočkal i bubeník Beatles Ringo Starr. A nejde o první ocenění, všichni čtyři členové Beatles si už v roce 1965 došli pro Řád britského impéria.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia