MF DNES

Zábavná krása jedinečnos­ti

- — Vladimíra Šumberová

Bestseller­ový americký autor Daniel Wallace, jehož proslavil román Velká ryba natočený Timem Burtonem, napsal novinku Neobyčejná dobrodružs­tví. Také je jako stvořená pro líbivé zfilmování.

Hrdina, jehož by dokonale ztvárnil Hugh Grant se svým nesmělým výrazem z Notting Hillu, je téměř nepolíbený spořádaný mladý muž, který žije v trojúhelní­ku svého domova ve špatné čtvrti (kde se zabydlel náhodou), úřednické kóje, kde pracuje, a návštěv u své výstřední energické matky, která se naneštěstí začíná potýkat s demencí.

Zajímavé věci se dějí jiným lidem a mladík je s tím srozuměn. Až do chvíle, kdy zvedne telefon a dozví se, že vyhrál víkend zdarma v hotelu na Floridě. Podmínkou však je, že musí přijet s partnerkou. Na to, aby ji sehnal, má 79 dní.

Rozhodne se tedy jednat a tím se spustí celá série neobyčejný­ch dobrodružs­tví. Ač možná nejsou až tak neobyčejná jako v případě Tajného života Waltera Mittyho, který by se mohl stát do vteřiny hrdinovým nejlepším přítelem, přesto nepostráda­jí spád, akci a vtip. Navíc se na scéně objeví postupně hned tři zajímavé adeptky na výlet k moři a možná i něco víc.

Své jednoduché zápletky umí autor skvěle využít k rozehrání příjemné bláznivé romantické komedie. Mladíkův život je v překladu Jitky Šišákové čtivě zachycen v kapitolách odpočítáva­jících dny do uplynutí nabídky. A třebaže si román nehraje na nic jiného, než čím je – oddechovým zábavným čtením, nepostrádá ani kouzelné filozofick­é momentky a nachází krásu jedinečnos­ti v neobvyklýc­h hrdinech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia