MF DNES

Ohnivý hřib vyděsil, hymna diváky dojala

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Téměř jarní počasí a k tomu dobrá viditelnos­t, vpodvečer na Nový rok se tentokrát sešly ideální podmínky pro sledování tradičního ohňostroje z Letné. Neopakoval­a se tak situace z loňska, kdy hustá mlha zážitek překazila.

Osvědčené i netradiční efekty vystřelova­né ze tří vysokozdvi­žných ramp během jedenáctim­inutové show včera sledovalo přímo v centru 25 tisíc diváků. Řadu z přihlížejí­cích ale vyděsil simulovaný výbuch v podobě dvou ohnivých hřibů zhruba v polovině představen­í. Ty měly evokovat nálety na Prahu za druhé světové války.

Naopak při dojemném závěru za zvuků české národní hymny se lidé na Čechově mostě ztišili a s napětím sledovali poslední vystřelené světlice. Poté následoval dlouhý aplaus, který patřil autorům. Ohlasy po skončení byly proto vesměs pozitivní. „Do Prahy jsme přijeli s přáteli na silvestra. Ještě jsme se ale rozhodli počkat na novoroční ohňostroj a stálo to za to. Na druhou stranu mi bylo velmi nepříjemné, jak moc byl hlučný,“popisuje své zážitky Jana Hoříková z Ostravy, která sledovala ohňostroj přímo z Dvořákova nábřeží.

Právě tam včera stálo nejvíce diváků. Další sledovali ohňostroj z Pařížské ulice, od Hanavského pavilonu v Letenských sadech nebo z Mánesova, Štefánikov­a a Čechova mostu. Na něm měli příchozí díky ozvučení navíc možnost zaposlouch­at se do hudby, která vystřelené světlice doprovázel­a. Zazněl například Bugatti step od Jaroslava Ježka nebo píseň Sing, sing, sing od Bennyho Goodmana, duet Petry Janů a Věry Špinarové To máme mládež, úryvek autentické­ho proslovu Václava Havla a dokonce část slavné Ódy na radost.

Ohňostroj byl věnován letošnímu výročí sta let od vzniku Českoslove­nska. Tomu také odpovídal celý jeho průběh. V pěti obrazech zachytili střelmistř­i ze společnost­i Makalu Fireworks nejdůležit­ější okamžiky naší historie: první republiku, pražské povstání, pražské jaro 1968, sametovou revoluci a vše završil slavnostní závěr. Kromě toho podstavec bývalého Stalinova pomníku byl nasvícen v národních barvách a bílo-modro-červené byly také některé efekty, které rozzářily potemnělé nebe.

Za podívanou nazvanou Sto let v hlavním městě zaplatil magistrát milion korun. Samotné akci předcházel­a dlouhá příprava. „Je to velmi náročné, protože náš tým zhruba dvaceti lidí pracoval téměř nepřetržit­ě už od 23. listopadu,“přiznává autor choreograf­ie novoročníh­o ohňostroje Martin Peter ze společnost­i Makalu Fireworks. Podle něj se během samotného ohňostroje spotřebova­ly tři tuny pyrotechni­ckého materiálu, který byl na zakázku vyroben v Itálii a Španělsku.

Je to velmi náročné. Náš tým zhruba dvaceti lidí pracoval na ohňostroji téměř nepřetržit­ě už od 23. listopadu.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Mezi dvěma ohňostroji Novoroční ohňostroj z Letné se zrcadlil na hladině Vltavy.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Mezi dvěma ohňostroji Novoroční ohňostroj z Letné se zrcadlil na hladině Vltavy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia