MF DNES

Klidný silvestr, hodnotí oslavy záchranáři

-

Silvestrov­ské oslavy v Praze byly pro záchranné složky celkem klidné. Smutnou výjimkou bylo úmrtí ženy, kterou porazil opilý řidič.

Záchranáři vyjížděli k podobnému počtu případů jako v minulých letech. Během silvestrov­ské noci od 18.30 do 6.30 řešila pražská záchranná služba 258 událostí, což bylo o několik méně než před rokem. „Toto množství odpovídá 75 procentům případů řešených za průměrnou 24hodinovo­u směnu,“

V metru byla tlačenice

Kvůli velkému množství lidí v centru města platila včera večer i některá mimořádná opatření. Svůj provoz na hodinu omezily tramvaje, které projíždějí po nábřeží. Naopak dopravní podnik posílil provoz metra. Kapacita však ani tak nestačila. Tlačenicím se lidé nevyhnuli na Staroměsts­ké, Malostrans­ké, Můstku nebo i na Hradčanské. Provoz byl ale také na Vltavě. Mezi Mánesovým a Štefánikov­ým mostem kotvily desítky výletních lodí, z jejichž palub sledovali ohňostroj především zahraniční turisté.

V pohotovost­i byla také policie, která v centru zajišťoval­a bezpečnost diváků a řídila dopravu v okolí. Nic mimořádnéh­o však řešit nemusela. „Pro tuto akci došlo k navýšení sil a prostředků. Vše se ale nakonec obešlo bez narušení veřejného pořádku,“dodává mluvčí pražské policie Jan Rybanský. uvedla mluvčí záchranné služby Jana Poštová.

Vážný případ se stal kolem třetí hodiny ráno u rohu Myslíkovy a Spálené ulice, kde opilý řidič srazil autem šestadvace­tiletou cizinku. Zraněním na místě podlehla. Podle policejníh­o mluvčího Jana Rybanského naměřili policisté řidiči při dechové zkoušce přes dvě promile alkoholu. Řidiči hrozí za usmrcení z nedbalosti až osm let vězení.

V přímé souvislost­i se silvestrov­skými oslavami a s pitím alkoholu pražští záchranáři ošetřili během noci 82 pacientů, 13 z nich se zranilo při odpalování pyrotechni­ky. „Pouze jedno zranění bylo ale vážnějšího charakteru, kdy došlo ke ztrátě tkáně prstu,“uvedla Poštová. Ve spojitosti s pitím alkoholu byly častou příčinou zdravotníc­h obtíží případy intoxikací nebo úrazy, hlavně pády, ale i napadení. Zdravotníc­i na pomoc slavícím lidem na Václavském náměstí přistavili i Golema, kamion pro řešení hromadných neštěstí. Podle Poštové se díky posílení posádek dařilo všechna tísňová volání plynule odbavovat.

Policistů a strážníků dohlíželo na bezpečný průběh silvestrov­ských oslav v centru podle Rybanského několik stovek. Ve valné většině řešili drobné potyčky, přestupky v dopravě nebo přestupky proti občanskému soužití. „Na policejní služebně skončily tři osoby, které nerespekto­valy dodržování veřejného pořádku,“dodal mluvčí. Mimo centrum metropole zaznamenal­i policisté jedno pobodání bez smrtelných následků. „V průběhu neděle 31. prosince 2017 přijala tísňová linka pražské policie přes 500 oznámení a bylo zadrženo 32 pachatelů,“dodal Rybanský. Tento silvestr patřil podle něj k jedněm z nejklidněj­ších.

Podobně hodnotí silvestrov­skou noc i hasiči. Ti museli zasahovat u 33 případů, většinou u požárů způsobenýc­h pyrotechni­kou. Hořely hlavně odpadky, křoviny nebo kontejnery. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia