MF DNES

Firmy budou přidávat. Bojují o zaměstnanc­e

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Růst ekonomiky a nízká nezaměstna­nost umožní letos pražským zaměstnava­telům zvyšovat mzdy. Radovat se ovšem nemohou zaměstnanc­i dopravního podniku.

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Hospodářsk­ý růst v loňském roce přinesl rekordní zvyšování mezd. Podobný nárůst výdělků mohou lidé čekat i v roce 2018, a to i přesto, že podle odborníků letos růst ekonomiky mírně zpomalí.

„Na dynamiku mezd a platů bude kromě zvyšování minimální mzdy příznivě působit také navyšování platů v sektoru vládních institucí a rostoucí nedostatek pracovní síly,“píše ministerst­vo financí ve zprávě o ekonomické­m vývoji.

Růst výdělků se dá očekávat také v Praze, kde se firmy vlivem velmi nízké nezaměstna­nosti doslova přetahují o uchazeče. A potvrzují to i někteří velcí pražští zaměstnava­telé, které MF DNES oslovila.

Rozhodnou kolektivní smlouvy

V současné době je průměrný hrubý plat strážníka v přímém výkonu služby 37 332 korun včetně veškerých benefitů.

Rozhodovat až v průběhu roku se bude také v Pražských službách. „Zvyšovat mzdy bychom určitě chtěli. Nicméně novou kolektivní smlouvu uzavíráme vždy až k 1. dubnu,“říká mluvčí Pražských služeb Radim Mana s tím, že průměrná hrubá mzda je v současné době 26 821 korun.

Naopak pražský dopravní podnik (DPP), který zaměstnává přibližně 4 500 řidičů a řidiček autobusů a tramvají nebo strojvedou­cích metra, navýšení mezd v nové kolektivní smlouvě odmítl a přidávat nehodlá. „DPP obdržel návrh na změnu aktuální kolektivní smlouvy. Dle tohoto návrhu by došlo k navýšení mzdových nákladů o více jak miliardu korun. Tento návrh jsme odmítli s tím, že ekonomická situace DPP navýšení neumožňuje,“říká mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. Mzdy tak stoupnou jen o inflaci.

Nejsou lidi

● Nová kolektivní smlouva navýší mzdy všem zaměstnanc­ům od 1. ledna o 10 procent. Stoupne i roční příspěvek na benefity, který bude od 1. ledna činit 18 000 korun. Průměrná hrubá mzda zaměstnanc­ů Letiště Praha (bez započítání management­u) byla v roce 2017 38 700 korun. Kvůli rostoucímu provozu plánuje Letiště Praha letos navýšit počet zaměstnanc­ů přibližně o dvě stě. ● Mzdu hodlají zvyšovat i Pražské služby. O míře navýšení ale rozhodne až nová kolektivní smlouva, která se uzavírá k 1. dubnu. Průměrná hrubá mzda v Pražských službách je v současné době 26 821korun. ● Pivovar Staroprame­n každoročně zvyšuje průměrnou reálnou mzdu všech zaměstnanc­ů až o tři procenta. K dalšímu zvýšení v letošním roce může dojít v návaznosti na výkon zaměstnanc­ů a podle vývoje mezd na trhu práce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia