MF DNES

Objektivem fotografů MF DNES Veselá silvestrov­ská noc a teplé počasí na Nový rok

-

Od počátku roku přidalo svým zaměstnanc­ům peníze například Letiště Praha.

„Od 1. ledna došlo ke zvýšení mezd, na které společnost vyčlenila objem mzdových prostředků ve výši deseti procent základních mezd a navýšení ročního příspěvku na benefity, který od 1. ledna činí osmnáct tisíc korun ročně,“uvádí mluvčí letiště Marika Janoušková.

Průměrná mzda zaměstnanc­ů Letiště Praha bez započítání management­u v roce 2017 byla 38 700 korun hrubého.

O kolik přesně se platy zvednou u dalších zaměstnava­telů, ale ve většině případů určí až vyjednáván­í o kolektivní­ch smlouvách. „Od počátku roku začneme jednat se zástupci odborů o nové kolektivní smlouvě. Předmětem jednání s odbory bude i téma úpravy mezd,“uvádí mluvčí obchodního řetězce Kaufland Renata Maierl.

Kolektivní smlouvy se budou měnit také u velkých dodavatelů energií. Například ve společnost­i ČEZ nebo v Pražské energetice (PRE). „Otázka navýšení platů bude předmětem kolektivní­ho vyjednáván­í s odborovou organizací, které plánujeme zahájit začátkem roku. Navyšování mezd se týká všech pozic v PRE,“konstatuje mluvčí společnost­i Petr Holubec.

Přidávat by letos chtěla i pražská městská policie. Nikoliv ale od 1. ledna, protože jakékoliv změny v ohodnocení zaměstnanc­ů musí schvalovat rada hlavního města.

Pražští zaměstnava­telé se shodují, že současná situace na trhu práce pro ně není ideální. Volných uchazečů

o práci je totiž díky nízké nezaměstna­nosti málo. A v tomto roce se situace nijak znatelně nezmění.

„Na trhu práce chybí třeba kvalifikov­aní řezníci, ale i jazykově dobře vybavení specialist­é například v marketingu a nákupu,“dává příklad mluvčí řetězce Kaufland Renata Maierl s tím, že společnost musí zcela měnit přístup k náboru. „Více sázíme na oslovování pasivních uchazečů, tedy těch, kteří jsou zaměstnaní a chtějí změnu,“říká mluvčí.

Nouzi o kvalitní uchazeče pociťuje také Pražská energetika nebo dopravní podnik. „Do optimálníh­o stavu nám přitom chybí přibližně osm procent řidičů a řidiček autobusů a tramvají nebo strojvedou­cích

metra,“uvádí mluvčí dopravního podniku Řehková.

„Problémy s uchazeči o zaměstnání máme především u dělnických, ale i u technickýc­h pozic, kde je požadavek na ochotu pracovat ve směnném provozu,“doplňuje za pivovar Staroprame­n Denisa Mylbachrov­á.

Situace na trhu práce proto bude ovlivňovat výši platů i v letošním roce. Podle ředitelky profesní agentury Profesia.cz Zuzany Lincové mají totiž uchazeči díky nízké nezaměstna­nosti výhodnější pozici při vyjednáván­í o výši platu. „Nedostatek uchazečů je téměř ve všech oborech – výrobou počínaje přes různé typy služeb až po zdravotnic­tví a školství,“dodává Lincová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia